Kulinarne szaleństwa

napisał/a: Blanka:) 2012-10-12 19:19
KarolciaK napisal(a):mam caly czas ochote na papryki faszerowane
robiłam w zeszłym tygodniu

KarolciaK napisal(a):piersi na porach,piersi pod porami
zabrakło mi piersi obok porów

A propos porów, to za mną chodzi jeszcze zupa porowa, dawno nie robiłam.
napisał/a: Nadiya1 2012-10-12 19:20
Cczarnula napisal(a):Wlasnie zrobilam obiad! ziemniaki rybka i salatka(pomidor ogorek cebulka sos winegre) do tego sos czosnkowy mniam

Dobre na początek :D
napisał/a: Blanka:) 2012-10-12 20:15
Cczarnula napisal(a):osz wy ja wam jeszcze pokaze
pokażesz, pokażesz... zdjęcia pierogów
napisał/a: KarolciaK 2012-10-12 20:34
Cczarnula napisal(a):Wlasnie zrobilam obiad! ziemniaki rybka i salatka(pomidor ogorek cebulka sos winegre) do tego sos czosnkowy mniam


Blanka:) napisal(a):
robiłam w zeszłym tygodniu

ja zrobie w przyszlym na M urodziny
Blanka:) napisal(a):
zabrakło mi piersi obok porów

jeszcze nie mam przepisu z porami obok ale nigdy nic nie wiadomo
Blanka:) napisal(a): A propos porów, to za mną chodzi jeszcze zupa porowa, dawno nie robiłam.

tez dlugo nie robilam,ale ostatnio sie nia przejadlam i jeszcze mi ochota nie przyszla
napisał/a: Zazi 2012-10-12 21:10
Ja w tych "innych" sie dolaczam
Odnosnie rozmyslan Jurni czy czuje sie jak ryba w wodzie w kuchni, to chyba nie moge tak powiedziec, bo do 22 roku zycia bylam na garnuszku maminym i ona rzadzila przy obiedzie, a ja umielam pare rzeczy zrobic do jedzenia. Jak wyjechalam tak sie zaczely rewolucje kulinarne, tyle ze czasu mi brakuje nieraz na probowanie i wymyslanie, ale kocham przegladac przepisy i jesc oczywiscie

Co do imprezowego menu to u mnie hitem byly ostatnio parowki zawijane w ciescie francuskim, ale widze ze cos masz w ciescie, wiec pewno nie wykorzystasz.. Kroluje salatka selerowa i robie pizze ( mam maszyne, ktora mi wyrabia ciasto, wiec nie jest tak zle)
Blanka:) napisal(a):A propos porów, to za mną chodzi jeszcze zupa porowa, dawno nie robiłam.

mam wlasnie pory i mysle jak je wykorzystac, a zupy porowej chyba nigdy nie jadlam
napisał/a: daffodil1 2012-10-12 23:06
Blanka:) napisal(a):Kocham takie zadania


Blanka:) napisal(a):Impreza zasiadana, czy szwedzki stół?
no no...kucharka, a do tego zmysł organizacyjny

Miśka27 napisal(a):Póki co plan jest taki.
mi brakuje pieczywa do tych przegryzajków.
Ja np. kupuję bagietkę, kroję pod kątem smaruję masłem czosnkowo/ziołowym swojej roboty, kładę plaster sera, sypię majerankiem i do piekarnika. Takie proste a schodzą szybciej niż cokolwiek :)

Kurcze jak tak Was czytam to ja jednak lubię proste jedzenie :P
napisał/a: ~gość 2012-10-12 23:17
daff, pieczywo będzie na ciepło razem z caprese.
napisał/a: KarolciaK 2012-10-12 23:17
Zazi napisal(a):Co do imprezowego menu to u mnie hitem byly ostatnio parowki zawijane w ciescie francuskim, ale widze ze cos masz w ciescie

tez wlasnie chce zrobic na urodziny M jakos dodatek
daffodil napisal(a): Kurcze jak tak Was czytam to ja jednak lubię proste jedzenie :P

ja tez najczesciej robie proste
Zazi napisal(a): mam wlasnie pory i mysle jak je wykorzystac, a zupy porowej chyba nigdy nie jadlam

http://lepszysmak.wordpress.com/2011/08/17/zupa-z-pora/
http://www.wielkiezarcie.com/recipe20025.html
-albo przekrajasz piersi na pol wzdluz kladziesz na blaszce,albo w naczyniu zaroodpornym (wczesniej solisz i pieprzysz), podsmazasz por z cebula,kladziesz na piersi,na to troche majonezu (musi byc koniecznie majonez Babuni) i pieczesz ok 40 min. pyszneeee
napisał/a: daffodil1 2012-10-12 23:58
Zazi, wow co to za maszynka do ciasta pizzowego? :>

Miśka27, jak będzie pieczywo to wpadam :D mam nadzieję, że za ot mnie nie wygonią, ale czy ta impreza to z jakiejś okazji? ;)

[ Dodano: 2012-10-13, 00:01 ]
muffin napisal(a):bierzesz plaster szynki(duzy,ładny) i kładziesz do niego paste, jak do naleśnika, zawijasz, zawiązujesz na kokardkę szczypiorkiem.
pasta: starty żółty ser, majonez, duuużo czosnku
ooo fajny przepisik ;) i taki prosty ;) wypróbuję :)

muffin napisal(a):ZUPA CHILLI
moja teściowa robi jakąś niesamowitą zupę z mięsem mielonym, kocham ją (zupę w sensie ) ...ale chili to to nie jest :D
napisał/a: ~gość 2012-10-13 00:15
daffodil, impreza z okazji dopijania wódki weselnej i wspólnego oglądania zdjęć ;) :D
napisał/a: daffodil1 2012-10-13 00:29
Miśka27, dooooobra weź ot nie rób

Jakbyśmy my mieli dopić wódkę weselną, to trzeba by było jeszcze jedno takie samo wesele z poprawinami urządzić
napisał/a: margaret3 2012-10-13 07:53
Hehe fajny temat

U Nas na imprezach przeważnie jest kurczak na ryżu bo sie praktycznie sam robi Ja nie lubie kombinować i jak już jest impreza na więcej osób to wymyślam takie rzeczy przy których sie nie na robię Nie uśmiecha MI się stać przy garach cały dzień a potem zmęczona zabawiać gosci.

A co do samego gotowania to bardzo lubie. Gotuje praktycznie od 15 roku życia. Na początku to była zwykła zupa i ewentualnie schaboszczaki z ziemniakami czy naleśniki a z czasem zaczełam eksperymentować i gotować różne inne rzeczy.
I tez jestem kuchennym bałaganiarzem Po gotowaniu mam stertę wszystkiego do pozmywania