Moja ulubiona zupa.
napisał/a:
Patka2
2007-10-03 10:35
Ja zup nie gotuję, robi to moja babcia :)
Ale uwielbiam rosół i zupę szczawiową, no i barsz biały :)
Ale uwielbiam rosół i zupę szczawiową, no i barsz biały :)
napisał/a:
iwa2
2007-10-03 10:39
uwielbiam ogórkową mojej mamy
ja gotuję pyszną zupę gulaszową
ja gotuję pyszną zupę gulaszową
napisał/a:
H2O
2007-10-03 10:41
A ja nie gotuje zup bo nie umiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wszyscy powtarzaja ze to latwizna..wiec teraz zobaczymy!!Ciesze sie ze taki temat powstal Dziekuje Parcinka,
[ Dodano: 2007-10-03, 10:43 ]
ps.uwielbiam barszcz czerowny i pomidorowa..moze ktos da mi jakis latwy przepis???
[ Dodano: 2007-10-03, 10:43 ]
ps.uwielbiam barszcz czerowny i pomidorowa..moze ktos da mi jakis latwy przepis???
napisał/a:
Parcinka
2007-10-03 16:35
napisał/a:
Butterfly1
2007-10-03 19:32
Uwielbiam jarzynową, pomidorową- mniam!!!!!!!
napisał/a:
Asior
2007-10-03 20:36
Nie jem żadnych zup...no tylko raz w roku barszcz z uszkami:)
napisał/a:
H2O
2007-10-03 20:47
Parcinka, Dziekuje..... na pewno na dniach ugotuje pyszna pomidorowke....
napisał/a:
H2O
2007-10-03 21:22
to podstawa!!!
napisał/a:
Anula22.12
2007-10-03 22:34
pomidorowa i ogorkowa najbardziej ktora zrobi Mama albo Babcia przewaznie jem wszystkie zupy oprocz grochowki, fasolowej, szczawiowej i oczywiscie czerniny (kiedys jadłam jak bylam mala bo nie wiedzialam z czego to heheheh)
napisał/a:
Belay
2007-11-02 19:51
Moją ulubioną zupą, jedyną, którą potrafię ugotować jest banalnie prosta zupa serowa.
Składniki
[list:53052179a2]
[*:53052179a2]1 kg pieczarek
[*:53052179a2]0,5 kg mielonego mięsa
[*:53052179a2]1 kubeczek śmietany
[*:53052179a2]5 serków topionych Hochland (w bloczkach, ja kupuję każdy inny)
[*:53052179a2]1 jajko
[*:53052179a2]Delikat do mięs, bułka tarta
[/list:u:53052179a2]
Sposób przygotowania
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka i dusić. W tym czasie serki dokładnie wymieszać ze śmietaną - można to zrobić mikserem, żeby powstała gładka masa lub ugnieść porządnie widelcem. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dolać 0,5 l wody (później można zupę rozrzedzić, ale na początku lepiej z wodą nie przesadzać), zamieszać i wrzucić masę z serków i śmietany. Całość dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu.
Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułki tartej i przyprawy do mięs - dokładnie wymieszać (ja gniotłam rączkami), a następnie formować w rękach małe kulki (klopsiki) i wrzucać do garnka z gotującą się zupą. Po wrzuceniu ostatniego pulpecika, gotować przez 10 - 15 minut, aż pulpeciki się dobrze ugotują. Do smaku można dodać Vegety lub przyprawy do zup w płynie lub według własnego gustu doprawić pieprzem. Zapewniam jednak, że smaczna jest i bez przypraw.
Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać wody. Ja wolę zrobić bardziej gęstą, niż za rzadką.
Można oddzielnie ugotować dowolny makaron (lub ryż) i po nałożeniu na talerz zalać go zupą. Nie polecam wrzucania makaronu do zupy.
Smacznego
Z innych zup uwielbiam barszcz ukraiński mojego taty, kapuśniak mojej teściowej i ogórkową mojej babci :)
Składniki
[list:53052179a2]
[*:53052179a2]1 kg pieczarek
[*:53052179a2]0,5 kg mielonego mięsa
[*:53052179a2]1 kubeczek śmietany
[*:53052179a2]5 serków topionych Hochland (w bloczkach, ja kupuję każdy inny)
[*:53052179a2]1 jajko
[*:53052179a2]Delikat do mięs, bułka tarta
[/list:u:53052179a2]
Sposób przygotowania
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka i dusić. W tym czasie serki dokładnie wymieszać ze śmietaną - można to zrobić mikserem, żeby powstała gładka masa lub ugnieść porządnie widelcem. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dolać 0,5 l wody (później można zupę rozrzedzić, ale na początku lepiej z wodą nie przesadzać), zamieszać i wrzucić masę z serków i śmietany. Całość dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu.
Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułki tartej i przyprawy do mięs - dokładnie wymieszać (ja gniotłam rączkami), a następnie formować w rękach małe kulki (klopsiki) i wrzucać do garnka z gotującą się zupą. Po wrzuceniu ostatniego pulpecika, gotować przez 10 - 15 minut, aż pulpeciki się dobrze ugotują. Do smaku można dodać Vegety lub przyprawy do zup w płynie lub według własnego gustu doprawić pieprzem. Zapewniam jednak, że smaczna jest i bez przypraw.
Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać wody. Ja wolę zrobić bardziej gęstą, niż za rzadką.
Można oddzielnie ugotować dowolny makaron (lub ryż) i po nałożeniu na talerz zalać go zupą. Nie polecam wrzucania makaronu do zupy.
Smacznego
Z innych zup uwielbiam barszcz ukraiński mojego taty, kapuśniak mojej teściowej i ogórkową mojej babci :)
napisał/a:
~gość
2007-11-03 17:58
oo serowa nigdy jescze nie jadlam..moze kiedys trzeba to zmienic
Dla mnie najlepsze na swiecie sa te zupy najbardzie lubie
1rosol
2pieczarkowa
3fasolka po bretonsku
4pomidorowa z ryzem
5ogorkowa z ryzem
mniammmmmmm
Dla mnie najlepsze na swiecie sa te zupy najbardzie lubie
1rosol
2pieczarkowa
3fasolka po bretonsku
4pomidorowa z ryzem
5ogorkowa z ryzem
mniammmmmmm