Moja ulubiona zupa.

napisał/a: Patka2 2007-10-03 10:35
Ja zup nie gotuję, robi to moja babcia :)
Ale uwielbiam rosół i zupę szczawiową, no i barsz biały :)
napisał/a: iwa2 2007-10-03 10:39
uwielbiam ogórkową mojej mamy
ja gotuję pyszną zupę gulaszową
napisał/a: H2O 2007-10-03 10:41
Patka napisal(a):Ja zup nie gotuję, robi to moja babcia :)
A ja nie gotuje zup bo nie umiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wszyscy powtarzaja ze to latwizna..wiec teraz zobaczymy!!Ciesze sie ze taki temat powstal Dziekuje Parcinka,

[ Dodano: 2007-10-03, 10:43 ]
ps.uwielbiam barszcz czerowny i pomidorowa..moze ktos da mi jakis latwy przepis???
napisał/a: Parcinka 2007-10-03 16:35
nela napisal(a):Dziekuje Parcinka,
Hehe nie ma za co

Przepis na pomidorową: bardzo prosty
Gotujemy pomidory (ok. 5 dużych), przecieramy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową, podbijamy śmietaną (ok. 2 łyżki)przyprawiamy: wegetą, pieprzem i gotowe Do tego gotujemy makaron albo ryż, jak kto woli Smacznego!
napisał/a: devil_doll 2007-10-03 17:19
Ja uwielbiam zupę z soczewicy i zupkę miso mniam mniam


napisał/a: Butterfly1 2007-10-03 19:32
Uwielbiam jarzynową, pomidorową- mniam!!!!!!!
napisał/a: Asior 2007-10-03 20:36
Nie jem żadnych zup...no tylko raz w roku barszcz z uszkami:)
napisał/a: H2O 2007-10-03 20:47
Parcinka, Dziekuje..... na pewno na dniach ugotuje pyszna pomidorowke....
napisał/a: H2O 2007-10-03 21:22
Necia napisal(a):, no i szczawiowa z jajeczkiem
to podstawa!!!
napisał/a: Anula22.12 2007-10-03 22:34
pomidorowa i ogorkowa najbardziej ktora zrobi Mama albo Babcia przewaznie jem wszystkie zupy oprocz grochowki, fasolowej, szczawiowej i oczywiscie czerniny (kiedys jadłam jak bylam mala bo nie wiedzialam z czego to heheheh)
napisał/a: Belay 2007-11-02 19:51
Moją ulubioną zupą, jedyną, którą potrafię ugotować jest banalnie prosta zupa serowa.


Składniki
[list:53052179a2]
[*:53052179a2]1 kg pieczarek
[*:53052179a2]0,5 kg mielonego mięsa
[*:53052179a2]1 kubeczek śmietany
[*:53052179a2]5 serków topionych Hochland (w bloczkach, ja kupuję każdy inny)
[*:53052179a2]1 jajko
[*:53052179a2]Delikat do mięs, bułka tarta
[/list:u:53052179a2]

Sposób przygotowania
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka i dusić. W tym czasie serki dokładnie wymieszać ze śmietaną - można to zrobić mikserem, żeby powstała gładka masa lub ugnieść porządnie widelcem. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dolać 0,5 l wody (później można zupę rozrzedzić, ale na początku lepiej z wodą nie przesadzać), zamieszać i wrzucić masę z serków i śmietany. Całość dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu.

Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułki tartej i przyprawy do mięs - dokładnie wymieszać (ja gniotłam rączkami), a następnie formować w rękach małe kulki (klopsiki) i wrzucać do garnka z gotującą się zupą. Po wrzuceniu ostatniego pulpecika, gotować przez 10 - 15 minut, aż pulpeciki się dobrze ugotują. Do smaku można dodać Vegety lub przyprawy do zup w płynie lub według własnego gustu doprawić pieprzem. Zapewniam jednak, że smaczna jest i bez przypraw.

Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać wody. Ja wolę zrobić bardziej gęstą, niż za rzadką.

Można oddzielnie ugotować dowolny makaron (lub ryż) i po nałożeniu na talerz zalać go zupą. Nie polecam wrzucania makaronu do zupy.

Smacznego

Z innych zup uwielbiam barszcz ukraiński mojego taty, kapuśniak mojej teściowej i ogórkową mojej babci :)
napisał/a: ~gość 2007-11-03 17:58
oo serowa nigdy jescze nie jadlam..moze kiedys trzeba to zmienic
Dla mnie najlepsze na swiecie sa te zupy najbardzie lubie
1rosol
2pieczarkowa
3fasolka po bretonsku
4pomidorowa z ryzem
5ogorkowa z ryzem

mniammmmmmm