Zapiekanki

napisał/a: joanka231 2009-09-08 09:19
a ja taka:
30 dag miesa mielonego usmarzyc 2 min z marchewka doprawic czosnkiem i pieorzem sola. ugotowac ok 5 ziemniakow i ugniesc z cebulka smarzona lub kostka smaku smazona cebulka. na dno zaroodpornego wylozyc mieso na to ugniecione ziemniaki ziemniaki posypac zoltym serem obficie! miedzy ser mozna powkladac surowa papryke ladnie wyglada i smakuje lepiej do piekarnika na 15 min w 200"

robilam wczoraj pycha
napisał/a: madzik27 2009-10-01 22:34
podaję przepis na zapiekankę która dzisiaj stworzyłam
składniki
20 dag kiełbasy
2 cebule
5 dużych ziemniaków
6 jajek
przecier pomidorowy
2 łyżki masła
1/2 l. mleka
2 łyżki mąki
10 dag sera żółtego np. parmezan
Ziemniaki ugotować odcedzić, potem pokroić na plastry,
posiekaną cebulę podsmażyć na patelni dodać kiełbasę i dalej smażyć dodajemy przecier pomidorowy niedużo tak do smaku
Osobno gotujemy 4 jajka na twardo, potem kroimy
Żaroodporne naczynie posmarować olejem ułożyć plastry ziemniaków na spód i po bokach naczynia, potem położyć na tym farsz z cebuli kiełbasy i posiekanego jajka przykrywamy to pozostałymi ziemniakami.
Sos beszamelowy
2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 szklanki mleka przyprawiamy czym chcemy i czekamy aż zgęstnieje
Bierzemy 2 białka ubijamy na sztywno, tak przygotowaną pianę dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy.
Sosem polewamy zapiekankę, można ją jeszcze posypać startym serem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 20 minut
SMACZNEGO
napisał/a: ~gość 2010-01-12 21:35
Zapiekanka z cebulą


Składniki:

20 dag sera feta, 6 czerwonych cebul, 5 ziemniaków, 1 kostka rosołowa, 2 łyżki oliwy z oliwek, 5 dag płatków migdałowych, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól.


Przepis:

Cebulę pokroić w grube plastry, lekko skropić oliwą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Posolić i przełożyć do cebuli. Kostkę rosołową rozpuścić w niecałej szklance wody i wlać do naczynia. Cebulę i ziemniaki posypać rozmarynem i piec w temperaturze 220°C około 50 minut. Ser feta rozgnieść widelcem, dodać do niego migdały i przełożyć do naczynia. Piec jeszcze 15 minut, zmniejszając temperaturę do 180°C. Podawać z sałatą i zielonymi oliwkami.
napisał/a: Karolinka_U 2010-01-31 19:59
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i papryką

Składniki:

30 dag makaronu (rurki, świderki )

1 podwójna pierś z kurczaka

30 dag pieczarek

2 cebule

1 strąk papryki czerwonej

15-20 dag żółtego sera

200g jogurtu naturalnego (ew. śmietany)

2 jaja

sól, pieprz

oregano

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na zoty kolor.

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w krążki i razem usmażyć.

Paprykę pokroić w paski, które poprzecinać jeszcze na pół.

Ser żółty pokroić w kostkę.

Blaszkę do pieczenia ciasta (25x40) lub naczynie żaroodporne o podobnej wielkości wysmarować olejem.

Włożyć ugotowany makaron.

Następnie mięso, pieczarki z cebulką, paprykę i żółty ser.

Jogurt naturalny wymieszać dokładnie z jajami. Dodać sól i pieprz.

Zalać zapiekankę.

Całość posypać oregano.

Piec w 190-200 stopniach ok. 15 minut (do ścieńcie się masy)
napisał/a: ~gość 2010-02-25 16:29
Karolinka_U, jutro ją zrobię!