Zapiekanki

napisał/a: ~gość 2008-01-09 21:20
potwierdzam. Ta zapieknka w wydaniu mojego narzeczonego jest wyśmienita :)
napisał/a: reni123 2008-01-14 10:03
zybex86, zrobiłam tą zapiekankę wg Twojego przepisu, jest super
napisał/a: aptekara 2008-02-04 16:59
To ja wam podam przepis na moją zapiekankę ziemniaczaną (można ją również robić w garnku żeliwnym na ognisku)

Kroimy w plastry wszystkie składniki (surowe)
- ziemniaki
- boczek wędzony
- kiełbasę (najzwyklejszą)
- pieczarki
- buraka

W talarki kroimy cebulę, żółty ser trzemy na grubej tarce.

Do posmarowanego masłem i wyłożonego boczkiem naczynia żaroodpornego wkładamy warstwami składniki, najlepiej by powstały 2 warstwy ziemniaków.
Warstwę ziemniaków przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem (ja używam granulowanego nie świeżego) i majerankiem.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy, aż burak i ziemniaki będą miękkie. Pod koniec wszystko posypujemy serem i zapiekamy do jego roztopienia.

Pamiętajcie, żeby zapiekanki nie przykrywać na cały okres pieczenia, bo burak puści zbyt wiele soku, który nie wyparuję.

Mówię wam niebo w gębie i dziecinnie proste do zrobienia!!!

Życzę SMACZNEGO!!!
napisał/a: H2O 2008-02-06 18:27
Oj..ale mi sie zachcialo zapiekanki makaronowej... Zaraz zabieram sie za szykowanie..pzresledzialm caly temat...bedzie to zapieknka "co mamy w domu"
napisał/a: reni123 2008-02-07 16:24
aptekara, strasznie apetycznie brzmi Twoja zapiekanka
skąd tu tylko ognisko wykombinować? bo z ogniska pewnie lepsza
napisał/a: aptekara 2008-02-07 20:51
Tak mi smakowała z ogniska, że postanowiłam ją przenieść na domowe warunki i z piekarnika smakuje równie dobrze... POLECAM!
napisał/a: samsam 2008-02-07 21:15
aptekara, ja chyba też wypróbuję, tylko o tych buraków coś nie jestem przekonana
napisał/a: aptekara 2008-02-07 22:18
Sylwia może być bez buraka (też tak kiedyś zrobiłam, jak kupić zapomniałam ) ale moim zdaniem burak (zwłaszcza, że 1 stuprocentowo wystarczy) nadaje jej ten swoisty smak...
napisał/a: H2O 2008-02-07 22:47
aptekara, Ja robilam tak w zeszlym tygdoniu...bardzo dobra...tyle ze bez buraka...sam boczek, ser, ziemniaki i jajeczko...plus przyprawy i maselko.. pyszniutkie..mozna dodac podsmazona cebulke
napisał/a: reni123 2008-02-08 08:16
mnie się zdarzło piec buraki przed dodaniem do barszczu i wiem że są pyszne
zastanawiam się tylko co z cebulą - idzie jako jedna z warstw, tak?
w sobote spróbuję poeksperymentowac, składniki już mam
napisał/a: H2O 2008-02-08 08:58
reni123 napisal(a):zastanawiam się tylko co z cebulą - idzie jako jedna z warstw, tak?
Nie dawalm jej super duzo...pokroilam jedna sradnia cebule..podmsazylam i sypalam tak troszeczke po ziemniaczkach.. Dla smaku
napisał/a: Edytka 2008-02-08 10:22
Nie wiem czy to można nazwać zapiekanką ale ja robie coś takiego:

ziemniaki (ok 4-5) obieram i kroje w talarki, pokrojone mięsko co mam w lodówce (szynka, boczek, kiełbasa) podsmażam na oliwie na patelni, jak się już fajnie zarumieni zdejmuje z patelni i wykładam te ziemniaczane talarki dodaje do tego przyprawę do ziemniaków trochę soli i listek laurowy i tak podsmażam. W między czasie kroje cebulkę w piórka. Jak ziemniaki sę już lekko zaruminią (lubią przywierać do patelni :/) wyjmuje listki laurowe i dodaje trochę oliwy i cebulkę (nie dodaję odrazu bo by się spaliła) i duszę to pod przykryciem, a w międzyczasie mieszam w miseczce 2 jajka z 1/2 szklanki mleka i przyprawami (vegeta, pieprz, papryka) Ziemniaczki rozkładam tak po patelni, zeby stanowiły spó dania na to wykładam usmażone wcześniej mięsko i plastry żółtego sera i wszystko zalewam jajkami z mlekiem, przykrywam i duszę jeszcze z 10-15min Trzeba uważać, zeby się nie przypaliło. Jajak powinny się ściąć jak w jajecznicy. Najlepiej samkuje polane ketchupem.

Składniki
ziemniaki ok 4-5
szynka, boczek (co mamy w lodówce)
cebula
żółty ser
2 jajka
1/2 szkl. mleka