Zapiekanki

napisał/a: iwa2 2007-03-07 19:26
daga, nie jest trudna do wykonania więc poradzisz sobie na pewno, życzę smacznego
napisał/a: daga3 2007-03-09 11:13
wczoraj zrobilam twoja zapiekanke iwa. byla super, najbardziej smakowala mojemu chlopakowi.stwierdzil ze jutro tez moge zrobic, no ale bez przesady, jeszcze mu sie przeje. ale napewno kiedys bedzie powtorka. chyba zdecyduje sie na barziej wymyslne dania bo te tradycyjne obiadki juz mi bokiem wychodza
napisał/a: iwa2 2007-03-09 11:22
daga, cieszę się, że Wam smakowała
napisał/a: nika81 2007-03-10 21:59
Widzę, że iwy, zapiekanka wszystkim smakuje, więc i ja ja muszę wypróbować :)

Tymczasem podaję przepis na swoją.

2 torebki ryżu ugotować na sypko w osolonej wodzie
15 dkg sera żółtego
5 jajek ugotowanych na twardo
szpinak mrozony
sól, pieprz, śmietana i czosnek

Ryż ugotowany wyłożyć do miski i rozsypać widelcem, dodac pokrojone w kostkę jajka i połowę startego sera żółtego. Wymieszać i połowę ryżu włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i włożyć szpinak, jak odparuje z niego woda to doprawić solą , czosnkiem, pieprzem i 2 łyżkami śmietany. Podusić około 3 minuty i wyłożyć na ryż do naczynia. Przykryć resztą ryżu i posypać wierzch potrawy resztą sera. Zapiekać 15 minut.
napisał/a: eskoyek 2007-04-16 12:28
To ja też podam swoją :)

-Pół makaronu świderki (albo taki, jaki akurat mamy w domu :))
- ser żółty
- pieczarki
- śmietana
- czosnek
- filet z kurczaka
- kukurydza
- papryka zielona + czerwona

Makaron gotujemy. Pieczarki podduszamy z cebulką i z czosnkiem. Pierś kurczaka podsmażamy na oleju w przyprawach pod koniec dodając pokrojoną paprykę. Wszystko wrzucamy do dużej michy i mieszamy: pieczarki, kukurydze, mięsko z papryką, ser. W międzyczasie przygotowujemy sos:
cała mała śmietana + ok. 3 ząbki czosnku + pieprz + sól + przecier + ketchup + oregano + bazylia.
Gdy już będzie nam smakował dorzucamy do michy i wszystko dokładnie mieszamy. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem lub olejem i wrzucamy wszystko z michy do naczynia. Posypujemy obficie serem, bazylią i oregano. Pieczemy ok. 15-20minut.
Mówię Wam - PYCHA!!! :)
napisał/a: Iria 2007-07-03 13:52
Ja znam przepis na pyszna i banalna w zrobieniu zapiekanke (zawsze ja robie, gdy nie mam zbyt wiele rzeczy w lodowce lub po prostu nie mam czasu).

Zapiekanka troche włoska :)

200 g jakiegos malego makaronu (penne, swiderki, szczeki, kolanka itp)
30 dag wedliny/szynki/miesa mielonego/piersi z kurczaka
maly sloiczek koncentratu pomidorowego
duzooo zoltego sera (ew. kto lubi mozna dodac mozarelle)
pieczarki
cebula
przyprawy do smaku

Naczynie zaroodporne smarujemy margaryna/maslem i wrzucamy do niego ugotowany al dente makaron. Na patelni podsmazamy pieczarki i cebulke, wrzucamy do naczynia z makaronem. Na tej samej patelni podsmazamy miesko (moze to byc pokrojona w kosteczke/paski wedlina lub piers z kurczaka albo po prostu mieso mielone, czyli to co akurat mamy w lodowce), wrzucamy do naczynia z makaronem i mieszamy wszystko. Mozna w tym momencie dodac troche zoltego sera, wtedy potrawa sie bardziej zbije podczas zapiekania. Oczywiscie solimy, pieprzymy i oreganujemy do smaku.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z jedna szklanka wody, powstaje nam sosik (jesli ktos lubi gesty moze dodac wiecej koncentratu i mniej wody), doprawiamy pieprzem, oregano/bazylia, szczypta cukru i zalewamy nim makaron. Posypujemy wszystko obficie serem zoltym i mozarella, wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 min w temperaturze 180 C.

Zapiekanka jest pycha, robilam ja ok 100 razy i zawsze wychodzi super :)
napisał/a: MonikaLuc 2007-07-26 17:26
Iria, muszę koniecznie spróbować Twój przepis na 'zapiekankę trochę włoską", chociaż przyznaje ze jestem do tego zmuszona... Teściowa nagotowała makaronu do sosu pomidorowego dla mnie i T. na obiad co najmniej jakbym tego nie umiała zrobić. I poszła do pracy. A makaron oczywiście zimny, gotuje nowy !!!!!!!! ale z tym makaronem coś trzeba zrobić - więc będzie w sobotę zapiekanka... musi postać w lodówce. (ps. teściowa nauczyła się tak, bo siostra T. która tu mieszkała jeszcze 2 lata temu - mało umiała zrobić - kobieta ma 38 lat...... )


Dodano 30-07-2007
No i spróbowałam !! wszystkim strrrasznie smakowała !! wprawdzie nie dodałam oregano (nie posiadam...) ale wyszło gites !! Nie był to ostatni raz, będziemy pichcić częściej !
napisał/a: Iria 2007-09-23 10:31
Oj kochana dopiero teraz przeczytałam twojego posta - bardzo się cieszę, że zapiekanka smakowała :)
Poza tym jest naprawdę banalna w przygotowaniu, czyż nie? :)

Ja ją robię bardzo często, czasem trochę tuninguję i zawsze wychodzi super!
napisał/a: ~gość 2007-11-15 19:29
Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa


- Ziemniaki- tyle ile sie zmieści do brytwanki
- pieczarki- 70 dkg
- marchewka-2 średnie
- zielona pietruszka i trochę swieżego lubczyku (rewelacja jak ktos lub)
- śmietanka 36% 200ml
- sos knorr lub winiary do zapiekanki makaronowej, ziemniaczanej lub innej (ma byc na bazie smietany lub sera)
- Ser żółty (najlepiej gouda)
- olej
- pieprz
- wywar z kostki (kurczakowy)

wykonanie

sos- w zimnej smietance rozpuszczamy sos z torebki i dodajemy do niego pół szklanki wody i mieszamy. Chwilkę podgrzewamy ciagle mieszając. Gotowe.


cała reszta Brytwanke smarujemy dość obficie olejem. Kroimy ziemniaki w plastry i wkładamy SUROWE do brytwanki (jedna warstwę), następnie na to układamy warstwę duszonych pieczarek, pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, zieloną pietruszkę posiekaną i na to sos, posypujemy serem- no i kolejne warstwy tak samo.

Na sam wierzch dajemy ser. Wszystko zalewamy 250ml wywaru (z kostki).
Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (przykrywamy brytwankę!!!) i pieczmy az o miękkości ziemniaków.

Polecam bardzo serdecznie. To jest podobno najlepsze danie jakie kiedykolwiek jedli moi znajomi (zrobiłam je na urodziny mojego narzeczonego).
Bardzo polecam. Zapiekanka nie jest trudna, a jak ktos lubi zapiekanki ziemniaczane to napewno to doceni.

Dla facetów- jesli MUUUSZA jeść na obiad mięso mozna im wrzucić do srodka troche kiełbasy (jakiejs wędzonej) w plasterkach- polecam kiełbase głogowską.
napisał/a: castaway 2007-12-03 09:21
Najlepsze są pomysły spontaniczne. Czasami wychodzą... :)
napisał/a: zybex86 2008-01-07 21:54
Nie patrzylem czy ktos zamiescil czy nie ale ostatnimi czasy moja mama chwali sobie moja zapiekanke ze szpinakiem wec podam wam przepis:

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM:
- 200g jogurtu naturalnego
- Mrozony szpinak
- czosnek (2-3 zabki lub 2 kostki knorra)
- szczypta soli
- 10 dag sera plesniowego (mozna i bez - rownie smaczna)
- 20-30 dag zoltego sera
- 400g makaronu (najlepiej swiderki)

SZPINAK:
Rozmrozic szpinak na patelni, smazac pod przykryciem na wolnym ogniu na drobnej ilosci masla (mozna olej ale maslo dodaje smaku). Po calkowitym rozmrozeniu sie szpinaku, dodac wymieszany jogurt naturalny. Wymieszac wszystko starannie wciaz smazac (mozna w czasie mieszania podkrecic gaz). Dodac ser pleśniowy i wymieszac starannie az sie wszystko rozpusci.

MAKARON gotowac najlepiej az bedzie al dente (max 4 minuty).

ZAPIEKANKA:
Do wysmarowanego maslem nacyznia zaroodpornego wsypac przygotowany, odsaczony makaron. Zalac przygotowanym szpinakiem i starannie wszystko wymieszac. na wierzch polozyc zolty ser (tarty lub plastry). Wlozyc do piekarnika (ok 200 stopni) na 15 minut.

SMACZNEGO!
napisał/a: ~gość 2008-01-08 07:57
zybex86 robię identyczną i polecam wszystkim!