Zapiekanki

napisał/a: samsam 2007-01-14 16:09
iwa napisal(a):firmy hortex warzywa na patelnie z ziołami i papryką - sa najlepsze

Muszę spróbować. Dzięki
napisał/a: iwa2 2007-01-14 16:10
prosze bardzo
napisał/a: ~gość 2007-01-15 08:04
Witam - ja tak tylko gościnnie ;)
ula_jente - Miło, siostrzyczko, że Ci tak moje zapiekanki smakują :)
Małe sprostowanie - przepisów wymyślam mało ale często buszuję po internecie w poszukiwaniu czegoś dobrego...


Ta jest bardzo dobra -( ze stronki Wielkiego Żarcia - polecam jakby ktoś potrzebował przepis na cokolwiek - jest tego tam baaardzo dużo)

**************************************************
Zapiekanka z ziemniaków i kiszonej kapusty:

80 dkg ziemniaków
60 dkg kapusty kiszonej
50 dkg mięsa mielonego
15 dkg bekonu
2 cebule
2 jajka
1 szklanka śmietany
2 łyżki smalcu
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz, chilli
łyżeczka kminku
czerstwa kajzerka
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry,gotować 5 min. w osolonym wrzątku, odcedzić.
Cebulę pokroić i razem z kapustą podsmażyć na smalcu. Doprawić solą, pieprzem,papryką i kminkiem.
Bułkę namocyć w wodzie, odcisnąć. Wymieszać z jajkami i mięsem, doprawić solą i chilli.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ziemniaki, mięso i kapustę /na wierzchu powinny być ziemniaki/.
Zalać śmietaną, obłożyć plasterkami bekonu (bardzo dobrze sprawdza się boczek) i zapiec 1 godz. w temp.200st.C


****************************************************
Fajna jest też zapiekanka a'la gołąbki. (ze stony WŻ)

1 kg bialej swiezej kapusty
2 szklanki ryzu

1 kg miesa mielonego
10 dkg boczku
1 duza cebula

2 puszki pomidorow
1 przecier pomidorowy
troche grzybkow suszonych
3 zabki czosnku

sol, pieprz, vegeta
Ryz ugotowac ale nie na calkiem miekko wylozyc do miski
Kapuste poszatkowac na drobniutko osolic i zostawic przynajmniej na pol godziny

Boczek podsmazyc dodac pokrojona w kosteczke cebulke
podsmazyc i doda do ryzu

0,5 kg miesa podsmazyc na patelni
dodac do ryzu 0,5 kg miesa surowego dodac do ryzu

Wycisnieta kapuste, pomidory z puszki (pokrojone na male kawalki), przecier, grzyby suszone, czosnek,sol, pieprz, vegeta wszystko wymieszac dobrze i doprawic do smaku.
Cala mase wylozyc do formy do zapiekania polac dobrym przecierem pomidorowym i wstawic do piekarnika na 1,5 godziny na 175 stopni C - gdyby za mocno się spiekało z góry przykryc folia aluminiowa.

*****************************************************
No i coś mojego:

Ugotowane i ugniecione ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego lub można je zastąpić makaronem)
ok 0,5 kg mięsa mielonego
duża cebula
ok 1/2 mrożonki - "marchewka z groszkiem" lub "groszek z marchewką" ;)
1 puszka pomidorów (pokrojone i bez skóry) - mogą być np. z bazylią
1 kostka rosołowa
2 ząbki czosnku (ew. czosnek granulowany)
sól, pieprz, bazylia(suszona), oregano(suszone)
starty żólty ser
olej
Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Jeszcze chwilę smażymy. Wrzucamy mrożonkę, podlewamy delikatnie wodą, solimy, pieprzymy i wrzucamy kostkę rosołową. Całość przykrywamy i czekamy aż marchweka będzie miękka (nie rozgotowana) - dodajemy pomidory z puszki, bazylię, oregano i co kto lubi. Chwilę dusimy to wszystko razem - aż prawie całe płyny odparują.
Do naczynia żaroodpornego kładziemy warstwę ziemniaków, na to nasze mięso a na górę starty ser. Wkładamy (bez przykrycia) do rozgrzanego piekarnika (ok 200st.) i czekamy aż nam się ser rozpuści.... A potem to już na talerz i ..... smacznego.
Mięso można przygotować dzień wcześniej, ziemniaki też i dzięki temu mamy szybko zrobiony obiad po powrocie z pracy. Taka porcja wystarcza na 3 dorosłe osoby.

Ta mieszanka mięsno-mrożonkowa smakuje też super zapieczona w naleśnikach polanych sosem pomidorowym i posypanych startym serem.

To narazie tyle....
Mam nadzieję, że Wam zasmakują.
Jeśli chcecie więcej to napiszcie - postaram się tu zaglądać....
I chętnie wypróbuję Wasze przepisy :)
Pozdrawiam
Madzia
napisał/a: iwa2 2007-01-15 08:14
dziękuje za przepisy, przydadzą się na pewno
napisał/a: iza19821 2007-01-15 08:16
Ja rowniez dziekuje za przepisy napewno kiedys je wyprobuje
napisał/a: samsam 2007-01-15 12:47
Dziękuję bardzo za przepsiy. Z pewnością z któregoś skorzystam.
napisał/a: nika81 2007-01-15 13:09
Ja również korzystam z pomysłów na dobre jedzonko ze strony Wielkiego Żarcia :)
Super jest ta strona!!! Wszystkim serdecznie polecam.
napisał/a: samsam 2007-01-21 21:21
iwa, mam zamiar wypróbować Twoją zapiekankę, jako pierwszą
Tylko mam pytania:
bulion rozpuścić w jakiej ilości wody?
czy ten sos ma być gęsty?
a próbowałaś ją kiedyś bez sosu? chyba będzie za sucha, co?
napisał/a: iwa2 2007-01-22 12:53
sos jak najbardziej powinien być gęsty dlatego bulion rozpuścić trzeba nie tak jak zawsze 0,5 litra wody na jedna kostke tylko w mniejszej ilości. Jak robiłam zapiekanke pierwszy raz to sos troche wyszedł mi rzadki i się rozlał na serku, w sumie ładnie tym nasiąkneła i zapiekanka smakowała równie smacznie jak u znajomego, od którego mam ten przepis.
Nie próbowałam jej bez sosu ale wydaje mi się, że z ketchupem też będzie smaczna, moim zdaniem najlepszy ketchup jest firmy kotlin
trzymam kciuki, żeby wszystko się udało i mam nadzieje, że będzie Wam smakowała
napisał/a: samsam 2007-01-22 14:42
Dzięki. Na pewno będzie dobra, ale zaplanowałam ją na sobotę.
napisał/a: iwa2 2007-01-27 10:55
sylwia, czekam na relacje z obiadu
napisał/a: samsam 2007-01-27 12:24
Właśnie się gotuje