Zapiekanki

napisał/a: samsam 2008-02-08 11:00
aptekara, to może jednak spróbuję
Edytka, to też musi być dobre
napisał/a: aptekara 2008-02-08 14:53
reni123 napisal(a):zastanawiam się tylko co z cebulą - idzie jako jedna z warstw, tak?

reni ja tylko na górę sypię, ale nie podsmażam jak nela.

[ Dodano: 2008-02-08, 14:57 ]
Edytka chyba mnie zainspirowałaś na jutro...
napisał/a: reni123 2008-02-11 11:33
aptekara, no i zrobiłam Twoją zapiekankę
jest PRZEPYSZNA, jeszcze takiej dobrej chyba nie jadłam
cebulę dałam surową i było dobrze
zapisałam ją sobie wśród moich najlepszych przepisów
dzięki!
napisał/a: aptekara 2008-02-11 22:29
reni123 napisal(a):aptekara, no i zrobiłam Twoją zapiekankę
jest PRZEPYSZNA, jeszcze takiej dobrej chyba nie jadłam


Bardzo się cieszę reni, że Ci smakowała!!!
napisał/a: xantia 2008-02-22 11:36
Zapiekanki są smaczne, ale z makaronu tez ostatnio mi posmakowały bardzo pasty. Moze zle napisałam ale wybaczcie mi. No makaron z sosem, ale nie zapiekany.Mmniam :)
napisał/a: kasia_b 2008-05-08 08:37
zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana

* 6-8 większych ziemniaków
* 0,5 kg szpinaku
* 3 jajka
* 3 łyżki śmietany ( może być gęsty jogurt)
* 10dag startego sera żółtego
* ulubione przyprawy

Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki i wykładamy na polana oliwą formę do pieczenia - może być blacha może być naczynie żaroodporne albo ceramiczne, posypujemy je ulubionymi przyprawami - ja dałam majeranek. Na ziemniaki kładziemy zblanszowany szpinak ( taki rzucony na osolony wrzątek aż do momentu zagotowania się z nim wody) - ja szpinak posypałam czosnkiem z torebki ale można dodać surowy zmiażdżony do sosu, który robimy następująco. Jajka, śmietanę miksujemy razem na jednolitą masę - dodajemy ser żółty i miksturą zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min w temp. 200st. aż ser się zrumieni.
Oczywiście proporcje można zmienić jak kto lubi - ja szpinak przykryłam ponownie cienka warstwą ziemniaków i dopiero zalałam masą.

życzę smacznego
napisał/a: Butterfly1 2008-05-08 17:53
kasia_a, mniammmmmmmmmmmmm, zrobie taką
napisał/a: KasiaKasia 2008-05-13 18:51
jejku, ale głodna się zrobiłam
wiecie cooo nie wiem czy można to w ten temat wkleić, nigdy nie jadłam "lazani", macie jakis przepis na domowa?takie wychwalane danie, ale czy dobre?
napisał/a: Karolinka_U 2008-05-13 21:32
KasiaKasia napisal(a):nigdy nie jadłam "lazani", macie jakis przepis na domowa?takie wychwalane danie, ale czy dobre?
pyszne na każdym makaronie do lasagne jest przepis ale jak chcesz to proszę domowy sposób:
http://www.we-dwoje.pl/lasagne,artykul,793.html i http://www.we-dwoje.pl/lasagne,artykul,1245.html
napisał/a: KasiaKasia 2008-05-14 06:58
Karolinka_U dzięki, muszę spróbować
napisał/a: tajla 2008-06-28 09:44
MI ta Iri przypadła do gustu
i ta co Iwa podala

musze zrobic
napisał/a: Karolinka_U 2008-07-08 14:42
iwa, ta zapiekanka to cudo mąz jak się dorwał to jakby z tydzień nie jadł pyszna


Zapiekanka rybna

Składniki (na 6 porcji):
60 dag filetów rybnych
1 kostka rosołowa
2 jajka
10 dag żółtego sera
1 łyżka masła
bazylia

Przygotowanie:
Wode zagotować z kostką rosołową, wrzucić filety, ugotować. Rybę podzielić na kawałki; jajka wybic, przyprawić sola i wymieszać. Zaroodporne naczynie natłuścić masłem, wyłożyc do niego rybe, zalać masą jajeczną, posypac startym serem i bazylią. Wstawić do nagranego piekarnika , zapiekac ok. 20 min.

Smacznego