Zapiekanki

napisał/a: pamela2 2008-12-11 18:07
Ja chyba faktycznie jestem beznadziejną kucharką robiłam wszystko wg przepisu i nikomu oprócz mnie ona nie smakowała jak widziałam, że każdy dosypywał sobie różne przyprawy,żeby jakoś ją wmusić, to... no ale dobrze,że chociaż zupka na I danie, którą jednak zrobiłam "w razie czego" była jadalna widocznie z moją rodzinką lepiej nie eksperymentować w kuchni
no ale ja się najadłam i jak dla mnie przepis jest OK!
napisał/a: halszka3 2009-02-05 15:26
zapiekanka z ziemniakow, sera feta i oliwek - moja ulubiona :))
napisał/a: nika81 2009-02-05 17:09
fioonka, poproszę o przepis
napisał/a: ~gość 2009-02-05 20:49
i ja również poproszę o ten przepis:)
napisał/a: samsam 2009-02-05 21:24
madzia-szalona napisal(a):PYSZNA ZAPIEKANKA- makaron wstążki

Robiłam tą zapiekankę jest dobra, mojemu mężowi nawet bardzo zasmakowała :)

Muszę jeszcze ta naleśnikową zrobić.

fioonka napisal(a):zapiekanka z ziemniakow, sera feta i oliwek - moja ulubiona

Ja również proszę :)
napisał/a: tajla 2009-02-06 09:27
madzia-szalona, ta nalesniokwa do sprawdzenia musi byc pyszna
fioonka, a to jakos nie na przemian bedzie ?
ziemniaki w plasterkach, ser feta i oliwki ?
bo cos podobnego jadłam
napisał/a: Beatka_83 2009-03-06 10:14
może dodam ja swoją ulubioną zapiekankę,jest bardzo szybka ale pyszna.

-makaron lubella (typowy do zapiekanek rurki grube)cały ugotować
-konserwa turystyczna lub inna (ma być 90%mięsa)pokroić w koskkę
-sos boloński X2 rozrobić
-ser żółty (dużo)

ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego ,nastEpnie na patelni konserwę poddusić na oleju dodać sosy bolońskie rozrobione wcześniej i doprowadzić do wrzenia.wylać to zaraz do naczynia na makaron i wymieszać dokładnie,następnie ser żółty powkładać do środka i wyłożyć wierzch zapiekanki.zapieć troszkę aż ser się rozpuśći.
jest pyszna polecam i dużo zależy od mielonki jaką się da,nie oszczędzać mi na niej
ale się rozposałam,
napisał/a: ~gość 2009-03-10 17:26
Moja ulubiona zapiekanka to taka z makaronem, mielonym, sosem i serkiem - prawie jak spaghetti tylko w formie zapiekanki ;)

a mi ostatnio po głowie chodzi jeszcze inna rzecz, mianowicie zapiekanki ale takie na bułkach...
kiedyś jadłam u znajomych takie - bagietki pokrojone, na to szynka, ser, pieczarki - pycha :D
tylko nie wiem jaka temp. piekarnika i jak długo to trzymać - jestem początkującą kucharką, więc nie umiem na wyczucie :(
może któraś z was kochane mi podpowie?? ;)
napisał/a: Karolinka_U 2009-05-31 11:05
Zapiekanka obiadowa
1 pierś z kurczaka
kilka różyczek kalafiora
kilka różyczek brokuła
20-30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 średnia cebula
1 pomidor
mały jogurt naturalny
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka przyprawy gyros-kebab
czosnek granulowany lub surowy


Fileta kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę. Kalafior i brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w paski i dusimy na niewielkiej ilości wody. Fileta z cebulą i papryką smażymy na teflonie z przyprawą gyros-kebab, w razie potrzeby podlewając odrobina wody. Kurczaka przełożyć do żaroodpornej formy, na to ułożyć różyczki kalafiora i brokuła, posypać uduszonymi odparowanymi pieczarkami. Na wierzch ułożyc pokrojonego w ósemki pomidora. Jogurt wymieszać z chrzanem, przecierem i czosnkiem. Zalać danie. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
napisał/a: joanka231 2009-07-09 10:37
ja robie tak: pycha: 0,5 kg ziemniakow
2 cebule duze
2-3 zabki czosnek
wedlina mix: boczek kielbasa co macie im wiecej tym lepiej
ser zolty duuzo
pieprz sol

ziemniaki obrane podgotowuje i kroje w plasterki do zaroodpornego ukladam warstwe:
1ziemniaki w plasterkach wedliny cebula ser zolty i tak 2 warstwy poprzekladane czosnkiem na wierzchu ser zolty. jest prosta i pyszna
napisał/a: H2O 2009-08-10 14:42
Dzisiaj po raz pierwszy robialam zapiekanke ziemniaczna z Foie Gras! pysznosci !!!!!


Zrobialm ja "na oko"... dla dwoch osob, w malym naczyniu...

3 ziemnaczki- na tarce zrobialm cienkie plasterki
2 kawalki foie gras
( przekroilam kazdy "plasetr" na dwie czesci... w ten sposob wystraczy na 2 pieterka.
Rzadka smietanka
sol i piep.

Do naczynia wkladamy papier badz aluminium.

Jedno pieterko ziemniaczkow.
Przyprawy
Smietanka.
Ziemniaczki
Fois gras
ziemniaczki
smietanka ( cigale pzryprawy ) i na sama gore ziemniaczki.

Nacisnac lapkami cala zapiekanke.. jak smietana nie wyplywa spod ziemniaczkow oznacza ze trzeba troszke dolac.

Do piekarnika na 180 st az do momentu jak gora zapiekanki bedzie slicznie spieczona( wyjelam ja po 55 minutach)

Pyszne i super proste do zrobienia... jedyny minus... to cena foie gras
napisał/a: Iria 2009-09-01 21:01
Wrzucam przepis na cannelloni z mięsem, czyli nadziewane rurki w sosie pomidorowym i beszamelowym, zapiekane pod serem: http://www.wielkiezarcie.com/recipe5477.html

Robiony przeze mnie już kilka razy i zawsze smakuje pysznie :)

POLECAM!

Cannelloni na moim talerzu :)