Pytania o dietę i suplementy przy niedoczynności i Hashimoto
napisał/a:
Rozbrykany Tygrysek
2015-01-11 00:30
olej kokosowy ma wysoki punkt dymienia, rafinowany wyższy niż nierafinowany, ale i ten daje radę.
No i przede wszystkim ze względu na obecność wyłącznie tłuszczy nasyconych nie wywołuje powstawania wolnych rodników, które wydzielają się przy smażeniu na oleju rzepakowym.
Im bardziej nienasycony tłuszcz tym gorszy i tym mniej nadaje się do jakiejkolwiek obróbki.
Z tego samego powodu nie można prażyć orzechów gdyż mają głównie kwasy nienasycone i to w przewadze Omega 6.
A dietetycy no to cóż.. tak przekazują wiedzę jak ich uczą.. Ostatnio słuchałam zachwytów wykładowcy nad smażeniem na oleju z pestek winogron. No cóż.. Skoro mięso powoduje zawały serca i wysoki cholesterol no to o czym tu dyskutować :P
Ale za to margaryna zdrowa bo ma fitosterole...tak się uczy dietetyków, dziękuję ^^
No i przede wszystkim ze względu na obecność wyłącznie tłuszczy nasyconych nie wywołuje powstawania wolnych rodników, które wydzielają się przy smażeniu na oleju rzepakowym.
Im bardziej nienasycony tłuszcz tym gorszy i tym mniej nadaje się do jakiejkolwiek obróbki.
Z tego samego powodu nie można prażyć orzechów gdyż mają głównie kwasy nienasycone i to w przewadze Omega 6.
A dietetycy no to cóż.. tak przekazują wiedzę jak ich uczą.. Ostatnio słuchałam zachwytów wykładowcy nad smażeniem na oleju z pestek winogron. No cóż.. Skoro mięso powoduje zawały serca i wysoki cholesterol no to o czym tu dyskutować :P
Ale za to margaryna zdrowa bo ma fitosterole...tak się uczy dietetyków, dziękuję ^^
napisał/a:
Rozbrykany Tygrysek
2015-01-11 01:23
to taki mały dodatek jak przebiega produkcja olejów roślinnych (kolejne etapy po myślniku)
rozdrabnianie nasion - ekstrakcja przy użyciu rozpuszczalnika (heksanu) , węglowodoru otrzymanego z destylacji ropy naftowej (smacznego!! ktoś jeszcze ma ochotę? ) - eliminacja substancji śluzowych - rafinacja - odbarwianie - dezodoryzacja...
ten schemat jest i tak w baaardzo dużym skrócie
Następuje utrata minerałów, chlorofilu, zapachu, beta-karotenu i wolnych kwasów tłuszczowych.
Smalec: przetopienie kawałka słoniny i tyle
Masło klarowane: sklarowanie zwykłego masła
Nie trzeba być chemikiem by widzieć co jest bardziej naturalne.
A w hashi mamy używać tego co wygasza stan zapalny a nie go promuje ;)
Tyle tytułem dyskusji na temat smażenia z mojej strony ;)
rozdrabnianie nasion - ekstrakcja przy użyciu rozpuszczalnika (heksanu) , węglowodoru otrzymanego z destylacji ropy naftowej (smacznego!! ktoś jeszcze ma ochotę? ) - eliminacja substancji śluzowych - rafinacja - odbarwianie - dezodoryzacja...
ten schemat jest i tak w baaardzo dużym skrócie
Następuje utrata minerałów, chlorofilu, zapachu, beta-karotenu i wolnych kwasów tłuszczowych.
Smalec: przetopienie kawałka słoniny i tyle
Masło klarowane: sklarowanie zwykłego masła
Nie trzeba być chemikiem by widzieć co jest bardziej naturalne.
A w hashi mamy używać tego co wygasza stan zapalny a nie go promuje ;)
Tyle tytułem dyskusji na temat smażenia z mojej strony ;)
napisał/a:
djfafa
2015-01-11 07:04
Opinię już tą wyrażałem. Solgar, Amway, Herbalife itp. Jeden worek. Produkty ich są warte 10% tego co kosztują. Płacisz za firmę, za te pieniądze średnio kupisz 10 razy więcej danej substancji niż od nich. DLa wegetarian, produkty robi też Swanson, Now Foods i wiele innych, za 10% ceny Solgara.
napisał/a:
djfafa
2015-01-11 07:06
Ja smażę wyłącznie na kokosowym i maśle klarowanym. Niestety córka schabowe je tylko tradycyjne, więc żona gotuje na rzepakowym. Tutaj walkę przegrałem :))
napisał/a:
Basia12
2015-01-11 11:16
Moja lekarka poleciła mi Solgar.
Produkt nie zawiera:
cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących !!!
Odpowiedni dla wegetarian.
Produkt nie zawiera:
cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących !!!
Odpowiedni dla wegetarian.
napisał/a:
djfafa
2015-01-11 11:39
Now Foods, 100 pastylek do ssania, 38 zł.
http://allegro.pl/c500-witamina-c-do-zucia-100tabl-now-foods-i4967971897.html
Solgar, 90 pastylek, 91 zł
http://allegro.pl/solgar-witamina-c-500-mg-90-pastylek-do-ssania-i4962246234.html
Now również nie zawiera tego co wymieniłaś. Produkt pierwszy lepszy na innych przebitka jest jeszcze większa.
Wybór należy do każdego z nas. Ja nie widzę powodu aby 2,5 razy przepłacać, jak ktoś chce mi nic do tego, ale niech głupot nie opowiada, że przyjmuje coś lepszego, bo tak nie jest.
http://allegro.pl/c500-witamina-c-do-zucia-100tabl-now-foods-i4967971897.html
Solgar, 90 pastylek, 91 zł
http://allegro.pl/solgar-witamina-c-500-mg-90-pastylek-do-ssania-i4962246234.html
Now również nie zawiera tego co wymieniłaś. Produkt pierwszy lepszy na innych przebitka jest jeszcze większa.
Wybór należy do każdego z nas. Ja nie widzę powodu aby 2,5 razy przepłacać, jak ktoś chce mi nic do tego, ale niech głupot nie opowiada, że przyjmuje coś lepszego, bo tak nie jest.
napisał/a:
Basia12
2015-01-11 12:47
Jasne, ale nie podałeś całej prawdy. W zależności od tego co kupujesz cena kształtuje się inaczej. I tak. wit b12 Solgar - 34 zł. Selen - 53 zł (100 sztuk -starcza na ponad 3 miesiące).
Co do wit. C kupuje czystą (w proszku, bez dodatków chemicznych) - cały kilogram za 15 zł.
Nie odpowiedziałeś kto finansuje forum commed.pl???
napisał/a:
ania551
2015-01-11 13:59
No cóż dla mnie olej kokosowy ma punkt dymienia taki jak masło - na maśle (nieklarowanym) nie smażę. Oba są bezpieczne do podduszania ale smażenie nie. Różne rzeczy czytam o tłuszczach między innymi to, że owszem olej kokosowy jest dość stabilny ale rzepakowy zawierający dużo kwasu oleinowego jest stabilny termicznie. A schabowe można smażyć na smalcu czy klarowanym maśle.
napisał/a:
djfafa
2015-01-11 16:05
Hehe bo prawda jest taka, że 3 miesiące suplementacji selenu Solgarem kosztuje 53 zł, a 4 miesięczna Olimpem 10 zł :))
http://allegro.pl/olimp-selen-110ug-120tab-apteka-3265-i4966932974.html
A kto finansuje Commed? Ta tajemnica, która tak Cię interesuje jest zawarta na samym dole forum :)
Copyright © 2014 Edipresse Polska S.A
napisał/a:
viviana1
2015-01-12 10:16
chciałam podpytać o olej ryżowy. Ma dość dużą temp. dymienia (ponad 200 st.C)?
napisał/a:
Rozbrykany Tygrysek
2015-01-12 13:36
Zasadnicze pytanie - czy ryż jest rośliną oleista?
Średnio - więc pytanie jak ten olej się uzyskuje :)
Z roślinnych tłuszczów tylko kokosowy i oliwa z oliwek - ta ostatnia do krótkiego smażenia.
Poza tym wyłącznie tłuszcze zwierzęce które wymieniłam.
A masło tylko klarowane, bo jest czystym tłuszczem. Zwykłe się nie nadaje bo ma w składzie również białko i podczas smażenia powstają toksyczne związki.
Kwasy tłuszczowe nienasycone z olejów roslinnych - nie! (wolne rodniki, utlenianie)
Średnio - więc pytanie jak ten olej się uzyskuje :)
Z roślinnych tłuszczów tylko kokosowy i oliwa z oliwek - ta ostatnia do krótkiego smażenia.
Poza tym wyłącznie tłuszcze zwierzęce które wymieniłam.
A masło tylko klarowane, bo jest czystym tłuszczem. Zwykłe się nie nadaje bo ma w składzie również białko i podczas smażenia powstają toksyczne związki.
Kwasy tłuszczowe nienasycone z olejów roslinnych - nie! (wolne rodniki, utlenianie)
napisał/a:
DoObry
2015-01-13 13:58
1.Czy można przedawkować zieloną herbatę ?
Biorę 1 kaps olimp zielona herbata i do tego piję 2 szklanki zielonej marki
2. Łykam 3 x kaps stress control marki olimp do tego 1 kaps żeń szeń marki olimp - dobrze czy za dużo ?
Biorę 1 kaps olimp zielona herbata i do tego piję 2 szklanki zielonej marki
2. Łykam 3 x kaps stress control marki olimp do tego 1 kaps żeń szeń marki olimp - dobrze czy za dużo ?