Pytania o dietę i suplementy przy niedoczynności i Hashimoto

napisał/a: Rozbrykany Tygrysek 2015-01-11 00:30
olej kokosowy ma wysoki punkt dymienia, rafinowany wyższy niż nierafinowany, ale i ten daje radę.
No i przede wszystkim ze względu na obecność wyłącznie tłuszczy nasyconych nie wywołuje powstawania wolnych rodników, które wydzielają się przy smażeniu na oleju rzepakowym.
Im bardziej nienasycony tłuszcz tym gorszy i tym mniej nadaje się do jakiejkolwiek obróbki.
Z tego samego powodu nie można prażyć orzechów gdyż mają głównie kwasy nienasycone i to w przewadze Omega 6.
A dietetycy no to cóż.. tak przekazują wiedzę jak ich uczą.. Ostatnio słuchałam zachwytów wykładowcy nad smażeniem na oleju z pestek winogron. No cóż.. Skoro mięso powoduje zawały serca i wysoki cholesterol no to o czym tu dyskutować :P
Ale za to margaryna zdrowa bo ma fitosterole...tak się uczy dietetyków, dziękuję ^^
napisał/a: Rozbrykany Tygrysek 2015-01-11 01:23
to taki mały dodatek jak przebiega produkcja olejów roślinnych (kolejne etapy po myślniku)
rozdrabnianie nasion - ekstrakcja przy użyciu rozpuszczalnika (heksanu) , węglowodoru otrzymanego z destylacji ropy naftowej (smacznego!! ktoś jeszcze ma ochotę? ) - eliminacja substancji śluzowych - rafinacja - odbarwianie - dezodoryzacja...
ten schemat jest i tak w baaardzo dużym skrócie
Następuje utrata minerałów, chlorofilu, zapachu, beta-karotenu i wolnych kwasów tłuszczowych.

Smalec: przetopienie kawałka słoniny i tyle
Masło klarowane: sklarowanie zwykłego masła
Nie trzeba być chemikiem by widzieć co jest bardziej naturalne.
A w hashi mamy używać tego co wygasza stan zapalny a nie go promuje ;)
Tyle tytułem dyskusji na temat smażenia z mojej strony ;)
djfafa
napisał/a: djfafa 2015-01-11 07:04
mamamija napisal(a):Dzień dobry
Niedawno natknełam się na suplementy amerykańskiej firmy Solgar. Ponieważ jestem chora na Hashimoto i wiem, że warunkiem postawowym jest przejscie na dietę bezglutenową, oni zas uwzgledniają potrzeby wegatarian etc Bardzo chcialabym poznac twoja opinię. Pozdrawiam


Opinię już tą wyrażałem. Solgar, Amway, Herbalife itp. Jeden worek. Produkty ich są warte 10% tego co kosztują. Płacisz za firmę, za te pieniądze średnio kupisz 10 razy więcej danej substancji niż od nich. DLa wegetarian, produkty robi też Swanson, Now Foods i wiele innych, za 10% ceny Solgara.
djfafa
napisał/a: djfafa 2015-01-11 07:06
Ja smażę wyłącznie na kokosowym i maśle klarowanym. Niestety córka schabowe je tylko tradycyjne, więc żona gotuje na rzepakowym. Tutaj walkę przegrałem :))
napisał/a: Basia12 2015-01-11 11:16
Moja lekarka poleciła mi Solgar.

Produkt nie zawiera:
cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwują­cych, zapachowych lub barwiących !!!

Odpowiedni dla wegetarian.
djfafa
napisał/a: djfafa 2015-01-11 11:39
Now Foods, 100 pastylek do ssania, 38 zł.

http://allegro.pl/c500-witamina-c-do-zucia-100tabl-now-foods-i4967971897.html

Solgar, 90 pastylek, 91 zł

http://allegro.pl/solgar-witamina-c-500-mg-90-pastylek-do-ssania-i4962246234.html

Now również nie zawiera tego co wymieniłaś. Produkt pierwszy lepszy na innych przebitka jest jeszcze większa.

Wybór należy do każdego z nas. Ja nie widzę powodu aby 2,5 razy przepłacać, jak ktoś chce mi nic do tego, ale niech głupot nie opowiada, że przyjmuje coś lepszego, bo tak nie jest.
napisał/a: Basia12 2015-01-11 12:47
djfafa napisal(a):Now Foods, 100 pastylek do ssania, 38 zł.

http://allegro.pl/c500-witamina-c-do-zucia-100tabl-now-foods-i4967971897.html

Solgar, 90 pastylek, 91 zł

http://allegro.pl/solgar-witamina-c-500-mg-90-pastylek-do-ssania-i4962246234.html

Now również nie zawiera tego co wymieniłaś. Produkt pierwszy lepszy na innych przebitka jest jeszcze większa.

Wybór należy do każdego z nas. Ja nie widzę powodu aby 2,5 razy przepłacać, jak ktoś chce mi nic do tego, ale niech głupot nie opowiada, że przyjmuje coś lepszego, bo tak nie jest.


Jasne, ale nie podałeś całej prawdy. W zależności od tego co kupujesz cena kształtuje się inaczej. I tak. wit b12 Solgar - 34 zł. Selen - 53 zł (100 sztuk -starcza na ponad 3 miesiące).

Co do wit. C kupuje czystą (w proszku, bez dodatków chemicznych) - cały kilogram za 15 zł.

Nie odpowiedziałeś kto finansuje forum commed.pl???
napisał/a: ania551 2015-01-11 13:59
No cóż dla mnie olej kokosowy ma punkt dymienia taki jak masło - na maśle (nieklarowanym) nie smażę. Oba są bezpieczne do podduszania ale smażenie nie. Różne rzeczy czytam o tłuszczach między innymi to, że owszem olej kokosowy jest dość stabilny ale rzepakowy zawierający dużo kwasu oleinowego jest stabilny termicznie. A schabowe można smażyć na smalcu czy klarowanym maśle.
djfafa
napisał/a: djfafa 2015-01-11 16:05
Basia12 napisal(a):

Jasne, ale nie podałeś całej prawdy. W zależności od tego co kupujesz cena kształtuje się inaczej. I tak. wit b12 Solgar - 34 zł. Selen - 53 zł (100 sztuk -starcza na ponad 3 miesiące).

Co do wit. C kupuje czystą (w proszku, bez dodatków chemicznych) - cały kilogram za 15 zł.

Nie odpowiedziałeś kto finansuje forum commed.pl???



Hehe bo prawda jest taka, że 3 miesiące suplementacji selenu Solgarem kosztuje 53 zł, a 4 miesięczna Olimpem 10 zł :))

http://allegro.pl/olimp-selen-110ug-120tab-apteka-3265-i4966932974.html

A kto finansuje Commed? Ta tajemnica, która tak Cię interesuje jest zawarta na samym dole forum :)

Copyright © 2014 Edipresse Polska S.A
napisał/a: viviana1 2015-01-12 10:16
Rozbrykany napisal(a):olej kokosowy ma wysoki punkt dymienia, rafinowany wyższy niż nierafinowany, ale i ten daje radę.
No i przede wszystkim ze względu na obecność wyłącznie tłuszczy nasyconych nie wywołuje powstawania wolnych rodników, które wydzielają się przy smażeniu na oleju rzepakowym.
Im bardziej nienasycony tłuszcz tym gorszy i tym mniej nadaje się do jakiejkolwiek obróbki.
Z tego samego powodu nie można prażyć orzechów gdyż mają głównie kwasy nienasycone i to w przewadze Omega 6.
A dietetycy no to cóż.. tak przekazują wiedzę jak ich uczą.. Ostatnio słuchałam zachwytów wykładowcy nad smażeniem na oleju z pestek winogron. No cóż.. Skoro mięso powoduje zawały serca i wysoki cholesterol no to o czym tu dyskutować :P
Ale za to margaryna zdrowa bo ma fitosterole...tak się uczy dietetyków, dziękuję ^^



chciałam podpytać o olej ryżowy. Ma dość dużą temp. dymienia (ponad 200 st.C)?
napisał/a: Rozbrykany Tygrysek 2015-01-12 13:36
Zasadnicze pytanie - czy ryż jest rośliną oleista?
Średnio - więc pytanie jak ten olej się uzyskuje :)
Z roślinnych tłuszczów tylko kokosowy i oliwa z oliwek - ta ostatnia do krótkiego smażenia.
Poza tym wyłącznie tłuszcze zwierzęce które wymieniłam.
A masło tylko klarowane, bo jest czystym tłuszczem. Zwykłe się nie nadaje bo ma w składzie również białko i podczas smażenia powstają toksyczne związki.
Kwasy tłuszczowe nienasycone z olejów roslinnych - nie! (wolne rodniki, utlenianie)
napisał/a: DoObry 2015-01-13 13:58
1.Czy można przedawkować zieloną herbatę ?
Biorę 1 kaps olimp zielona herbata i do tego piję 2 szklanki zielonej marki

2. Łykam 3 x kaps stress control marki olimp do tego 1 kaps żeń szeń marki olimp - dobrze czy za dużo ?