Pytania o dietę i suplementy przy niedoczynności i Hashimoto
napisał/a:
djfafa
2014-12-23 18:55
Q 10 nie ma sensu brać mniej niż 90 mg dziennie. To droga suplementacja, dlatego ja jej nie polecam, chyba że ktoś bierze statyny lub ma już powyżej 40 lat, wtedy wręcz obowiązkowo trzeba brać.
Żelazo masz wersje forte czy "zwykłą"?
Tyrozyna z Ostrovitu mega opłacalna nowość. Sam właśnie muszą ją zakupić. Minimalna działająca dawka to 1,5 grama. Ja po 3 gramach i kawie miałem mega pozytywne odczucia.
"Procenty" masz średnie, tragedii nie ma ;)
napisał/a:
AlaLa
2014-12-23 19:01
z tym Q10 masz rację w takim razie...
Chela-Ferr Forte takie jak podałeś w linku :)
Dzięki za info!
Chela-Ferr Forte takie jak podałeś w linku :)
Dzięki za info!
napisał/a:
djfafa
2014-12-23 19:07
Bierz co drugi dzień. Minimum 8 godzin po lewotyroksynie.
napisał/a:
AlaLa
2014-12-23 19:16
Dziękuję serdecznie i wesołych świąt dla Ciebie, wszystkich hashi i aby przetrwać święta ;)
napisał/a:
So Fresh So Clean
2014-12-24 11:41
Omega 3 - minimum 2 gramy EPA i DHA (łącznie)
Mam przez to rozumieć, że te 2 EPA I DHA to 4000mg omegi 3 z Olimpa dziennie? o.0 Wydaje się to bardzo dużo w porównaniu do optymalnie jednej tabletki dziennie selenu, witaminy C itp.
Mam przez to rozumieć, że te 2 EPA I DHA to 4000mg omegi 3 z Olimpa dziennie? o.0 Wydaje się to bardzo dużo w porównaniu do optymalnie jednej tabletki dziennie selenu, witaminy C itp.
napisał/a:
djfafa
2014-12-24 12:13
Już to wyjaśniałem.
Wg wszystkich publikacji naukowych oraz znawców tematu aby prawidłowo funkcjonował organizm, w szczególności układ odpornościowy (kluczowy przy chorobach autoimmunologicznych) i sercowo-naczyniowy wskazane jest aby stosunek Omega 3 do Omega 6 zbliżony był do 1:1, max 1:2,5. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909).
W typowej diecie zachodniej ten stosunek wynosi średnio 1:25! Skoro średnio dziennie spożywamy od 10 do 30 gram Omega 6 (oleje słonecznikowe, sojowy, z pestek winogron, margaryny, produkty mleczne itp). To ile potrzebujesz Omega 3? Wychodzi że od 10 do 30 gram przy idealnych proporcjach lub 4-5 do 12-15 gram przy stosunku 1:2,5. Każde mniejsze spożycie Omega 3 pogłębia niekorzystny stosunek do Omega 6. Omega 6 obecne jest wszędzie nie jesteś w stanie zejść bardzo nisko z jego podaży, bo olej jak wiesz używany jest do niemal każdej kupnej potrawy, a w domu również smażymy czy używamy np. do sałatek itp.
Dlatego przyjmowanie Omega 3 w postaci mniejszej ma tylko sens wtedy kiedy spożywamy ryby morskie.
Ochrona układu sercowo-naczyniowego a wspomaganie leczenia Hashimoto to druga sprawa.
Wszystkie dostępne badania o wpływie p. zapalnym kwasów Omega 3 były w dawkach 2-3 g EPA + DHA. Nie znam badania, które udowodniło by ich skuteczność przy mniejszych dawkach.
np.: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17497447
Ale tych badań w bazie PubMed jest cała masa, możesz poszukać jak Cię interesuje.
Co do bezpieczeństwa, bo pewnie każdy się boi brać więcej skoro producent zaleca 1 kapsułkę dziennie (wymóg prawny, nie mający nic wspólnego z nauką) to pisałem wielokrotnie:
W bazach badań naukowych nie trudno znaleźć badania mówiące o bezpieczeństwie ok. 15 gram EPA + DHA branej przez okres 3 czy 6 miesięcy. Oficjalne rekomendacje EFSA czyli nadzoru Europejskiego mówią o bezpiecznej dawce 5000 mg EPA + DHA branej przez cały rok.
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2815.pdf
Osobiście szykując organizm na świąteczne Omega 6, od kilku tygodni spożywam 15 gram EPA + DHA (tran + Gold Omega 3) i 15 gram ALA w postaci oleju lnianego.
Natomiast nie bardzo wiem co ma porównywanie ilości tabletek.
Wg wszystkich publikacji naukowych oraz znawców tematu aby prawidłowo funkcjonował organizm, w szczególności układ odpornościowy (kluczowy przy chorobach autoimmunologicznych) i sercowo-naczyniowy wskazane jest aby stosunek Omega 3 do Omega 6 zbliżony był do 1:1, max 1:2,5. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909).
W typowej diecie zachodniej ten stosunek wynosi średnio 1:25! Skoro średnio dziennie spożywamy od 10 do 30 gram Omega 6 (oleje słonecznikowe, sojowy, z pestek winogron, margaryny, produkty mleczne itp). To ile potrzebujesz Omega 3? Wychodzi że od 10 do 30 gram przy idealnych proporcjach lub 4-5 do 12-15 gram przy stosunku 1:2,5. Każde mniejsze spożycie Omega 3 pogłębia niekorzystny stosunek do Omega 6. Omega 6 obecne jest wszędzie nie jesteś w stanie zejść bardzo nisko z jego podaży, bo olej jak wiesz używany jest do niemal każdej kupnej potrawy, a w domu również smażymy czy używamy np. do sałatek itp.
Dlatego przyjmowanie Omega 3 w postaci mniejszej ma tylko sens wtedy kiedy spożywamy ryby morskie.
Ochrona układu sercowo-naczyniowego a wspomaganie leczenia Hashimoto to druga sprawa.
Wszystkie dostępne badania o wpływie p. zapalnym kwasów Omega 3 były w dawkach 2-3 g EPA + DHA. Nie znam badania, które udowodniło by ich skuteczność przy mniejszych dawkach.
np.: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17497447
Ale tych badań w bazie PubMed jest cała masa, możesz poszukać jak Cię interesuje.
Co do bezpieczeństwa, bo pewnie każdy się boi brać więcej skoro producent zaleca 1 kapsułkę dziennie (wymóg prawny, nie mający nic wspólnego z nauką) to pisałem wielokrotnie:
W bazach badań naukowych nie trudno znaleźć badania mówiące o bezpieczeństwie ok. 15 gram EPA + DHA branej przez okres 3 czy 6 miesięcy. Oficjalne rekomendacje EFSA czyli nadzoru Europejskiego mówią o bezpiecznej dawce 5000 mg EPA + DHA branej przez cały rok.
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2815.pdf
Osobiście szykując organizm na świąteczne Omega 6, od kilku tygodni spożywam 15 gram EPA + DHA (tran + Gold Omega 3) i 15 gram ALA w postaci oleju lnianego.
Natomiast nie bardzo wiem co ma porównywanie ilości tabletek.
napisał/a:
AlaLa
2014-12-25 22:07
Przysłali mi guggul z Himalaya. Mam pytanko czy zacząć je stosować czy póki co sobie odpuścić? Czytałam w jednym wątku jak Djfafa pisałeś, że mają niską standaryzację i kupować z tej firmy w ostateczności... Czy to oznacza, że mogą mi zaszkodzić? Dodam, że biorę zalecane suple, dietę, obniżyłam dawkę" letrox 50" z 25 do ćwiartki, czuję się naprawdę dobrze. Tsh 1,12(0,27-4,20),Ft3 3,33 (2-4,40) Ft4 1,24 (0,93-1,70).
napisał/a:
AlaLa
2014-12-25 22:27
znalazłam linka http://www.justanswer.com/medical/6hlac-truely-safe-supplement-thyroid-helper.html tu pisze koleś, że nie należy stosować wspomagaczy (typu guggul) jak się już lewotyroksynę bierze. Ale czy przy takiej ilości jak ja biorę ma to znaczenie?
napisał/a:
Basia12
2015-01-03 21:26
Witam,
pisałam w lipcu, ale bez odzewu. Może tym razem znajdzie się ktoś kto wesprze mnie swoją wiedzą i doświadczeniem.
Od roku leczę hashimoto, próbuje różnych sposobów wyleczenia.
Najpierw moje tsh nie reagowało na Eutyrox, potem zaczęło, ale w październiku znowu wróciło do poziomu = 5,5. Zwiększyłam dawkę Eu na 75 oraz przeszłam na dietę warzywną (6 tygodni)
Wyniki po diecie:
TSH: 0,062
FT4 57.47% [ wynik 1.39, norma (0.89 - 1.76)]
FT3 73.16% [ wynik 3.69, norma (2.3 - 4.2)]
ATPO - 1300
Myślicie, że tak duży skok TSH w ciągu 6 tygodni to efekt diety czy tylko efekt tzw. "rzutu" choroby, o którym mozna poczytać na innym forum. Dodam, że ostatnio miałam objawy takie jak: szumy w uszach, pocenie, walenie serca itp), które ustąpiły po kilku dniach od zmniejszenia dawki Eutyroxu na 50.
Z gory dziękuję za reakcję i życzę wszystkim zdrowego, szczęśliwego Nowego Roku!!!
pisałam w lipcu, ale bez odzewu. Może tym razem znajdzie się ktoś kto wesprze mnie swoją wiedzą i doświadczeniem.
Od roku leczę hashimoto, próbuje różnych sposobów wyleczenia.
Najpierw moje tsh nie reagowało na Eutyrox, potem zaczęło, ale w październiku znowu wróciło do poziomu = 5,5. Zwiększyłam dawkę Eu na 75 oraz przeszłam na dietę warzywną (6 tygodni)
Wyniki po diecie:
TSH: 0,062
FT4 57.47% [ wynik 1.39, norma (0.89 - 1.76)]
FT3 73.16% [ wynik 3.69, norma (2.3 - 4.2)]
ATPO - 1300
Myślicie, że tak duży skok TSH w ciągu 6 tygodni to efekt diety czy tylko efekt tzw. "rzutu" choroby, o którym mozna poczytać na innym forum. Dodam, że ostatnio miałam objawy takie jak: szumy w uszach, pocenie, walenie serca itp), które ustąpiły po kilku dniach od zmniejszenia dawki Eutyroxu na 50.
Z gory dziękuję za reakcję i życzę wszystkim zdrowego, szczęśliwego Nowego Roku!!!
napisał/a:
Basia12
2015-01-03 21:31
Oczywiście nie muszę dodawać, ze dieta warzywna składała się praktycznie z samych warzyw, oczywiście zero glutenu i nabiału :)
napisał/a:
jagoda86.67
2015-01-04 11:12
Mam pytanie dot RYB MORSKICH w hashimoto powinno unikać się jodu a ryby morskie maja go sporo to samo pytanie do glonów i preparatów je zawierających np ze spirulina
napisał/a:
djfafa
2015-01-04 15:33
Temat jodu był wałkowany 785682756 razy. Tak samo jak to że prosiłem aby nie wklejać wyników badań, bo ten wątek do tego nie służy.