Kulinarne szaleństwa

napisał/a: ~gość 2012-10-16 13:53
Blanka:) napisal(a):Ostatnio czytałam, żeby do gotowania brukselki dodać trochę cukru, oprócz soli. Robicie tak? Ja zawsze tylko soliłam wodę.

Nie, nienawidzę brukselki ;) Ale podobno do brokułów też się dodaje, żeby zachowały kolor. Ja nie dodaję, gotuję warzywa na parze.
napisał/a: Nadiya1 2012-10-16 13:53
napisal(a):Właśnie ugotowałam swoją pierwszą zupę pomidorową

Heh. A ja dziś odgrzałam zupę z wczoraj, którą wieczorem na szybko po powrocie do domu zrobiłam. A jest to kalafiorowa z koperkiem. przyznaję, że z mrożonki
napisał/a: Jusik 2012-10-16 14:07
Miśka27 napisal(a): Ale podobno do brokułów też się dodaje, żeby zachowały kolor.
ja dodaję odrobinę sody oczyszczonej i zachowują fantastyczną żywą barwę :) i oczywiście nie wolno przykrywać garnka

Właśnie robię gorący sos malinowy, panna cotta waniliowa od wczoraj w lodówce pokroję ananasy, dla maluchów słodycze a na kolację zapiekanka z brokułów i batatów w mleku kokosowym
napisał/a: ~gość 2012-10-16 14:11
Ja coś muszę dziś zrobić na szybko na obiad z wykorzystaniem lodówkowych zapasów, bo w sobotę wyjeżdżamy. Chyba będą kluchy leniwe z masłem.
napisał/a: Blanka:) 2012-10-16 14:21
Miśka27 napisal(a):gotuję warzywa na parze
też zazwyczaj na parze, ale jakoś tak brukselka mi się tradycyjnie z gotowaniem kojarzy. Ja uwielbiam

Jusik napisal(a):a na kolację zapiekanka z brokułów i batatów w mleku kokosowym
Brzmi pysznie

Miśka27 napisal(a):obiad z wykorzystaniem lodówkowych zapasów
ostatnie 3 dni robiłam obiady resztkowe, lubię co miesiąc-dwa zrobić pełne czyszczenie lodówki i spiżarni, żeby być pewnym, że mi gdzieś coś starego nie zalega.
napisał/a: Misiaq 2012-10-16 15:10
Blanka:) napisal(a): nie cierpię tego posmaku, który jest, jak się doda koncentrat
Mnie zawsze dziwi, ze ktoś robi pomidorówkę z koncentratu
Blanka:) napisal(a):ostatnie 3 dni robiłam obiady resztkowe, lubię co miesiąc-dwa zrobić pełne czyszczenie lodówki i spiżarni, żeby być pewnym, że mi gdzieś coś starego nie zalega.
Mój Marcin jest mistrzem w robieniu obiadów z resztek lodówkowych, najlepsze pizza mu wtedy wychodzi
Jusik napisal(a):Właśnie robię gorący sos malinowy, panna cotta waniliowa od wczoraj w lodówce
Jak tylko Mikołaj wstanie z drzemki to do Ciebie jedziemy
napisał/a: ~gość 2012-10-16 15:39
Misiaq, natchnęłaś mnie! Będzie dziś calzone. Mam starty ser, ostre papryczki, szynkę. Ciasto zrobię przed zumbą, a jak małżon wróci z pracy, to przygotuje dodatki, potem tylko upieczemy.
Leniwe będą jutro :)
napisał/a: Jusik 2012-10-16 15:52
Blanka:) napisal(a):Brzmi pysznie
ciekawe jak smakuje
Misiaq napisal(a):Jak tylko Mikołaj wstanie z drzemki to do Ciebie jedziemy
haha zapraszam :D
Miśka27 napisal(a):Będzie dziś calzone.
mniam :)
napisał/a: margaret3 2012-10-16 20:02
Hecate napisal(a):Wyszła super, bardzo pomidorowa i lekko kwaśna, mniam

Mój D mówi, że pomidorówka najlepsza jest na drugi dzień jak sie przegryzie

Jusik napisal(a):Miśka27 napisał/a:
Ale podobno do brokułów też się dodaje, żeby zachowały kolor.
ja dodaję odrobinę sody oczyszczonej i zachowują fantastyczną żywą barwę i oczywiście nie wolno przykrywać garnka

Ja znowu do gotowania kalafiora dolewam troche mleka, żeby zachowal kolor.

Ja na jutro znowu nie mam pomysłu na obiad Zupe zrobie brokulową ale kompletnie nie wiem co na drugie A musze zrobić coś takiego, zeby dało się przygotować wcześniej jak Młody śpi bo z dzieckiem to nie gotowanie a potem dokończyć i zeby dużo czasu nie zajmowało zrobienie
napisał/a: Jusik 2012-10-17 09:40
Zapiekanka wyszła super
napisał/a: ~gość 2012-10-17 16:13
Bardzo mi odpowiada ten temat, bo bardzo lubię gotować, więc mam nadzieję, ze zniesiecie moje towarzystwo od czasu do czasu.

Zrobiłam dziś żeberka w sosie i czegoś mi w nim brakuje.
napisał/a: ~gość 2012-10-17 16:21
U nas miały być placki ziemniaczane, ale mąż zażyczył sobie kugiel :)