Kulinarne szaleństwa

napisał/a: daffodil1 2012-10-15 18:17
margaret napisal(a):Ja mam silokonowe foremki do muffinów i są rewelacyjne. mogę z czystym sumieniem polecić. Nie trzeba smarować niczym, babeczki wychodza bez problemu i super się je myje. Moge z czystym sumieniem polecić.
o no właśnie takich już zakupiłam 12 :)

Blanka:) napisal(a):Znalazłam na allegro stolnicę silikonową z narysowanymi okręgami różnej średnicy - zaczynam czuć, ze to jest to, czego pragnę przyda się do pizzy i nie tylko


MagG napisal(a):ja tez , ja też


MagG napisal(a):a pomidorowa mojej teściowej ach...mogłabym się rozpływać
moja mama robi boską :D z 'żywymi pomidorami'
napisał/a: Blanka:) 2012-10-15 18:24
daffodil napisal(a):z 'żywymi pomidorami'
uciekają z garnka?
napisał/a: daffodil1 2012-10-15 18:30
Blanka:) napisal(a):

daffodil napisał/a:



z 'żywymi pomidorami'

uciekają z garnka?
tak zostały przez nas (mnie i moje rodzeństwo) nazwane jak byliśmy dziećmi daje po prostu pomidory z puszki i jest wyyyyyborna
napisał/a: Blanka:) 2012-10-15 18:44
daffodil napisal(a):daje po prostu pomidory z puszki
Też zawsze robimy z mamą ze świeżych lub z puszki nie cierpię tego posmaku, który jest, jak się doda koncentrat
napisał/a: daffodil1 2012-10-15 18:51
Blanka:),
napisał/a: Jusik 2012-10-15 20:27
Miśka27 napisal(a):ja kupiłam w Lidlu
ja też i jest taka czerwona z wytłoczonymi okręgami które przydają się przy robieniu ciasta na pizzę :D
napisał/a: Monini 2012-10-16 01:00
Blanka:) napisal(a):margaret napisał/a:
moja teściowa do takiej surówki dodaje cukier tak samo jak do mizeri
Nienawidzę cukru w surówkach
ale ja to w ogóle cukru nie używam (tylko do ciast)

akurat do tej surówki szczyptę dodaję...

Ogólnie to jak coś się soli, powinno się też odrobineczkę posłodzić, ale ja tego nie stosuję.

U mnie cukier to tylko odrobinka do buraczków albo do surówki z kiszonek kapusty, której szczerze mówiąc nie jadam ze względu na olej

A poza tym to cukru w ogóle nie używam, nie słodzimy herbat ani innych, słodyczy nie jadamy, ciast też, więc kilogram cukru to nam na ponad rok starcza
napisał/a: KarolciaK 2012-10-16 08:54
Monini napisal(a):której szczerze mówiąc nie jadam ze względu na olej

ja robie z oliwa
napisał/a: Nadiya1 2012-10-16 11:31
Cześć Wariatki :D :P
napisał/a: ~gość 2012-10-16 13:41
Monini napisal(a):A poza tym to cukru w ogóle nie używam, nie słodzimy herbat ani innych, słodyczy nie jadamy, ciast też, więc kilogram cukru to nam na ponad rok starcza

Ja cukru też niewiele używam, ale są potrawy, do których musi być. Poza słodkimi wypiekami i wyrobami, to szczypta do naleśników, zup mlecznych, wszystkich potraw z pomidorami w roli głównej, surówek (wspomniana z kapusty, w śmietanie do sałaty, w marchewce z jabłkiem).
Używam głównie brązowego.
napisał/a: Blanka:) 2012-10-16 13:45
Miśka27 napisal(a):szczypta do naleśników, zup mlecznych, wszystkich potraw z pomidorami w roli głównej, surówek (wspomniana z kapusty, w śmietanie do sałaty, w marchewce z jabłkiem).
to ja z tych wszystkich rzeczy to tylko do naleśników.
Ostatnio czytałam, żeby do gotowania brukselki dodać trochę cukru, oprócz soli. Robicie tak? Ja zawsze tylko soliłam wodę.
napisał/a: Hecate 2012-10-16 13:47
Właśnie ugotowałam swoją pierwszą zupę pomidorową
U nas mój tata jest 'pomidorowym ekspertem' i to on zazwyczaj gotuje pomidorówkę, ale dzisiaj go nie ma, a mojej siostrze się zachciało

Wyszła super, bardzo pomidorowa i lekko kwaśna, mniam :D