JEDZENIE NA WESELU

napisał/a: zabunia1406 2013-01-01 13:17
proszę o pomoc, co sądzicie o takim menu? Jak można rozpisać godziny podawania potraw? Rozpoczęcie ok godz 18;30 zakończenie 06;00





Menu Weselne
I WYDANIE
A) ROSÓŁ Z MAKARONEM
B) MIĘSA
-sznycle w sosie kurkowym
-schab panierowany
-schab faszerowany miesem mielonym i kolorowa papryka
-Karkówka pieczona po staropolsku
-filet faszerowany pieczarkami
-De volaille
-sakiewki z warzywami
-kotlet mielony
-pieczen wieprzowa faszerowana szpinakiem i feta
-filet drobiowy w sosie potrawkowym
C) DODTAKI
- ziemniaki z wody
-ryż
- frytki kulki
- bukiet surówek ( np. z kapusty pekińskiej i świeżego pomidora, z kapusty białej i marchwi, z
Kapusty czerwonej)
-jarzyny gotowane
-buraczki

D) DESER
- lody wielosmakowe z bita śmietaną i owocami sezonowymi

II WYDANIE
CIASTO

III WYDANIE
ZIMNE PRZEKASKI ;
- wędliny ze starej wędzarni
- rolada z boczku
-Rolada z indyka mielonego z suszonymi morelami
- Rolada rzymska
- ryba smażona podawana z warzywami
- Pstrąg faszerowany w galarecie
- szynka faszerowana w galarecie
- galaretka z golonki i nóżek wieprzowych
- szynka faszerowana w galarecie
- śledź bałtycki z cebula w oliwie
- filet z łososia wędzonego podawany na sałacie z sosem jogurtowym
- sałatka jarzynowa-tradycyjna
- sałatka makaronowa z świeżymi warzywami i szynka konserwowa
-Sałatka z kurczaka delikatnie smażony w przyprawie Gyaros z kapustą pekińską, pomidorem i
Sosami
-wybór świeżego pieczywa, masło sosy

IV WYDANIE
Golonka gotowana
Gołąbki w sosie pomidorowym
Zrazy zawijane w sosie pieczeniowym
DODATKI; kluski śląskie, kapusta zasmażana

V WYDANIE
Flaki po staropolsku
Zupa gulaszowa

VI WYDANIE
TORT WESELNY

VII WYDANIE
Udo z kurczaka
Gyeros
Sznycel z cebula
DODATKI; frytki, sałatka domowa

VIII WYDANIE
Bigos staropolski
Kiełbasa z rusztu
Szaszłyk z karkówki

IX WYDANIE
Żurek z pokrojoną w paseczki biała kiełbasą
Barszcz czerwony z pasztecikiem

NAPOJE GORĄCE- kawa, herbata bez ograniczeń
STÓŁ WIEJSKI
UDZIEC PIECZONY PODAWANY Z ZIEMNIAKAMI PIECZONYMI, KASZĄ I KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ
napisał/a: Miśka27 2013-01-01 14:16
Bardzo dużo jedzenia. Dla mnie za dużo. Obawiałabym się, że przy takiej ilości gorących posiłków będzie więcej przerw na jedzenie, niż zabawy.

U nas wesele zaczęło się przed 19. Najpierw wjechał obiad. Kolejne dania były o 21, 23, 1.30, 3.30. Ostatnich 2 dań zeszło naprawdę bardzo mało.

Mając 6 ciepłych dań (bo rozumiem, że udziec też wjechałby o konkretnej godzinie?) poza obiadem wychodziłoby:
18.30 - obiad
20.30
22.30
23.30
1.30
3.30
5.30

Dania o 23.30 i 1.30 wychodziły tuż przed i po oczepinach. W tym czasie będzie pewnie jeszcze tort - goście mogą tego nie przejeść.
napisał/a: Miśka27 2013-01-02 08:44
Z tym tortem nie ma reguły. Tort zamawialiśmy na 150 osób, na weselu było niewiele ponad 100 , a zostało 1/3 dolnego piętra, czyli pewnie ok. 20 porcji. U nas był podawany po oczepinach.
napisał/a: Nadiya1 2013-01-02 11:06
zabunia1406 naprawdę za dużo tego jedzenia. Ja miałam wesele od około godziny 18 do 5 nad ranem, było 5 dań (1 danie podwójne), kilka przystawek, sałatki itp. itd. i sporo jedzenia nam zostało. Musieliśmy kolejnego dnia porozwozić po rodzinach bo inaczej by się zepsuło.
napisał/a: zabunia1406 2013-01-03 09:36
Zapomniałam zaznaczyć że to wesele z poprawinami i to co zostanie podawane jest na poprawinach.
napisał/a: Miśka27 2013-01-03 09:43
To ja bym dwa z tych ciepłych dań przeniosła na drugi dzień. Będzie smaczniejsze, niż odgrzewane, a i mniej się zmarnuje.
napisał/a: zabunia1406 2013-01-03 09:49
Dałyście mi do myślenia, teraz nie wiem jak to zrobić, dobrze ze jeszcze tyle czasu tylko nie potrafię se wyobrazi wesela bez którejś z tych potraw, zawsze jak byliśmy na weselu to wszystkie były, nawet wyczekiwane przez gości.
napisał/a: Miśka27 2013-01-03 09:58
A powiedz jeszcze, jak wygląda u Ciebie podawanie dań? Bo widzę, że jesteś z Wielkopolski, a tam raczej dania wjeżdżają na stoły i niedługo po tym są zabierane, przekąski i ciasta nie stoją przez całe wesele na stołach.
napisał/a: zabunia1406 2013-01-03 10:12
Akurat przekąski i ciasta jak już są podane to stoją cały czas. Dania gorące raczej też, przynajmniej na tych weselach na których byłam do tej pory tak było. Jedynie co to zupy są zabierane po posiłku, te podawane w wazach. Wiadomo że przed podaniem kolejnego dania, takie jakieś prawie puste czy puste półmiski są zabierane. Nie wiem czy zrozumiale napisałam?
napisał/a: Miśka27 2013-01-03 10:24
Tak tak :)
Pytam, bo na kilku imprezach w Wielkopolsce spotkałam się z tym, że np. ciasta wjeżdżają do kawy, powiedzmy o 20. Przy zbieraniu filiżanek, ciasta są zabierane, a kto się nie załapał - jego strata. Tak samo zimne przekąski - stoją powiedzmy godzinę i jak wjeżdża ciepłe danie, to wszystko jest ze stołów zabierane. Byłam na weselu, gdzie przez część przyjęcia stoły były puste, a 95% gości stawiła się o punktualnie o 8.30 rano następnego dnia na śniadanie

W każdym razie, jeśli u Ciebie miałby być taki "system" to rzeczywiście liczba dań jest uzasadniona, ale jeśli zimna płyta i ciasta będą stały non stop, to ciepłych posiłków jest za dużo. Tym bardziej, że każdy ciepły posiłek to kilka dań do wyboru. Tak, jak napisałam wcześniej, przeniosłabym dwa z nich na poprawiny.
napisał/a: zabunia1406 2013-01-03 10:35
Miśka27 napisal(a):
Byłam na weselu, gdzie przez część przyjęcia stoły były puste, a 95% gości stawiła się o punktualnie o 8.30 rano następnego dnia na śniadanie
wow

Mamy jeszcze czas, 2 czy 3 miesiące wcześniej mamy ustalić z kierowniczką coś dokładniej. Na razie chciałam zasięgnąć opinii innych. Prywatnie nie mam z kim o tym porozmawiać, oprócz Pana Młodego, który uważa że jedzenia musi by dużo. i to wystarczy, tyle się dowiedziałam od Niego.
napisał/a: aneczka98 2013-01-03 18:20
zabunia1406, jedzenia nie powinno być dużo, tylko powinno być w sam raz, tak, żeby goście nie byli głodni i żeby Wam się dużo nie zmarnowało ;)
Muszę poszukać naszego menu ;) Choć w porównaniu do Twojego będzie ubogie ;) Ale co region, to jest inaczej ;)