JEDZENIE NA WESELU

napisał/a: gorzka00 2013-05-24 21:04
A ja tak przeglądam sale, menu itd i to co mi się rzuca w oczy to wszendobylskie lody co moim zdaniem jest nieporozumieniem jakimś. Ja po zjedzeniu obiadu - zupy i drugiego dania nie jestem w stanie wcisnąć w siebie jeszcze lodów. I nie chodzi o to, ze sa zupą i drugim daniem obżeram się jak swinia przy korycie...po prostu zwyczajnie mój organizm przyjmuje małe porcje na raz a lody wymuszają zjedzenie ich na "już", jakikolwiek inny deser jest człowiek w stanie sobie odstawić i poczekać aż faktynie będzie miał na niego ochotę...moim zdaniem ciasta, ciasteczka, jakieś desery typu tiramisu są o wiele lepszym rozwiązaniem i nie narzuca się nikomu że ma teraz to jeść...

Podobnie jest z rosołem...tłusta zupa która przez to że z makaronem lubi sobie chlapnąć...nie cierpię tego, szczególnie na przyjęciach gdzie się chce wyglądać elegancko...wtedy zawsze sie uwale, ale to już mój wrodzony talent chyba .
napisał/a: Jusik 2013-05-25 07:30
gorzka00, lody zawsze można zamówić później nie koniecznie zaraz po obiedzie :) a zupę wybrać inną niż rosół, ot :D
napisał/a: ~gość 2013-05-25 15:49
zawsze mozna sie dogadac znienic menu, ja nie mam ani lodów ani rosołu i z tego sie ciesze ,mozna zrobić słodki stół i kazdy wtedy sobie wezmie deser kiedy chce u mnie włąsnie tak będzie

[ Dodano: 2013-05-25, 15:50 ]
fakt z tym rosołem to tak jest hehhe weś badz mądry człowieku i zjedz elegancko
napisał/a: aneczka98 2013-05-25 17:10
A u mnie będzie rosół. Nasze rodziny i my nie wyobrażamy sobie wesela bez rosołu. Pozawijam się serwetkami i jakoś zjem ;) A na deser będzie panacotta (czy jak to się tam pisze ;))
napisał/a: Miśka27 2013-05-25 20:28
Do rosolu fajnym patentem jest makaron w ksztalcie ryzu, nie ma ryzyka pochlapania. U nas byly kolduny i druga zupa do wyboru (krem z kurek chyba).
napisał/a: gorzka00 2013-05-26 22:42
Ja wiembze menu mozna zmienic i modyfikowac ale nie kazdy o tym pomysli :) bo przeciez rosol i lody sa ok ;)
napisał/a: Blanka:) 2013-05-26 22:49
Miśka27 napisal(a):Do rosolu fajnym patentem jest makaron w ksztalcie ryzu, nie ma ryzyka pochlapania.
Ja do rosołu używam takiego, pasuje idealnie i właśnie nie można się pochlapać


gorzka00 napisal(a):wszendobylskie lody
zgadadzam się, my też nie chcieliśmy, bo nie dość, ze tzreba natychmiast zjeść, to np ja gdybym jadła tuż po tańcach, to bym pewnie się zapalenia gardła nabawiła od razu.
napisał/a: lisbeth871 2013-07-16 11:00
Dziewczyny jak są rozłożone posiłki na weselu? Jak wy miałyście? po jakim czasie od obiadu był deser i pierwsza kolacja?

My mamy 2 kolacje w menu, deser, obiad i zimna płyta i zastanawiam się o której zacząć wesele (obiad) by goście nie byli głodni np o 1 w nocy...
napisał/a: E-kwiaty 2013-07-30 12:09
Myślę,że godzina 15-16 będzie jak najbardziej optymalna aby podać obiad,natomiast kolacja około 20-21,nie później. Przynajmniej u nas odbywało się to właśnie w tych godzinach.
napisał/a: ~gość 2013-10-16 17:28
co myślicie, 175od osoby

Wykaz proponowanych zestawów dań:
1. Zupa (1 do wyboru)
 rosół z makaronem
 rosół z lanym ciastem
 krem z porów z prażonymi migdałami
 zupa pieczarkowa krem z groszkiem ptysiowym
 krem z borowików z groszkiem ptysiowym*
 zupa pomidorowa z naleśnikami i bita śmietaną
 zupa cebulowa

2. II Danie (3 rodzaje)
 kotlet schabowy
 burmistrz z serem i pieczarkami
 kieszeń z pieczarkami
 devolajle
 udko faszerowane porem i marchwią
 udko z kurczaka nadziewane z grillowanym bakłażanem
 pieczeń wieprzowa
 roladki z boczkiem i ogórkiem
 steki z indyka w otrębach*
 karczek na dziko
 kaczka smażona
 cielęcina w sosie śmietanowym*


3. dodatki do II Dania ( 2 do wyboru)
 ziemniaki
 ziemniaki opiekane
 ryż
 kluski śląskie

4. Surówki Obiadowe (3 do wyboru)
 z kiszonej kapusty
 z marchwi z jabłkiem
 buraczki
 z selera z jabłkiem
 z białej kapusty
 z czerwonej kapusty
 pekińska
 kapusta zasmażana
 z kapusty białej z majonezem

5. Sałatki do wędlin (2 do wyboru)
 sałatka z ryżem i kurczakiem
 sałatka jarzynowa
 sałatka grecka
 sałatka ananasowa z kurczakiem
 sałatka z selera
 sałatka z pora
 sałatka z serem żółtym i szynką
 sałatka chrzanowa
 sałatka śledziowa ze śmietaną
 sałatka makaronowa z kurczakiem

6. Zimna płyta ( 4 do wyporu)
 kurczak nadziewany
 roladki z chrzanem
 śledzie w śmietanie
 śledzie w oleju
 galaretki drobiowe
 śledź po japońsku
 wędlina : szynka, polędwica, kiełbasa, kabanos
 mięsa na zimno
 ryba w galarecie
 ryba w sosie greckim
 pasztet pieczony


7. Dodatki
- tort
- ciasto na stół
-owoce
-napoje
- kawa, herbata
- szampan na przywitanie gości


8. Gorące dania do wyboru (3 dania gorące do wyboru)
kolacja I i II
pierś z kurczaka z mozarellą w sosie beszamelowym, ryż, warzywa na parze
pieczeń wieprzowa w sosie, kluski śląskie, kapusta czerwona
roladki w sosie, ziemniaki, surówka
befsztyk z zasmażaną cebulą i papryką, ziemniaki opiekane, surówka
golonka z kapusta zasmażana
szaszłyk z drobiu z papryką, ryż, surówka
sakiewki ze schabu, ziemniaki opiekane, ogórek z papryką
kaczka z jabłkami w sosie słodko-kwaśnym, paluszki z ziemniaków, surówka z marchwi
roladka z indyka z kluskami smażonymi, surówka

kolacja III
barszcz z krokietem: krokiet z mięsem/kapustą i grzybami
bogracz
żurek z kiełbasą
kwaśnica z żeberkiem
napisał/a: lisbeth871 2013-10-16 17:37
asieczka napisal(a):(3 rodzaje)

jak masz mięso liczone?
1x 100% 2 x 50%?
czy 3x 100%?

asieczka napisal(a):Zimna płyta ( 4 do wyporu)

asieczka napisal(a):Sałatki do wędlin (2 do wyboru)

czyli 6 pozycji... troszkę mało.

napoje masz gazowane i niegazowane nielimitowane?

3 kolacje w sam raz.

Moim zdaniem trochę uboga zimna płyta, ale reszta ok.
napisał/a: ~gość 2013-10-16 17:39
lisbeth25 napisal(a):jak masz mięso liczone?
1x 100% 2 x 50%?
czy 3x 100%?
nie wiem
lisbeth25 napisal(a):6 pozycji... troszkę mało.
na upartego ok, bo wychodzę z założenia, że raczej zimna płyta leży na stołach
lisbeth25 napisal(a):napoje masz gazowane i niegazowane nielimitowane?
tak

my chcemy jeszcze świnkę