JEDZENIE NA WESELU
napisał/a:
gorzka00
2013-05-24 21:04
A ja tak przeglądam sale, menu itd i to co mi się rzuca w oczy to wszendobylskie lody co moim zdaniem jest nieporozumieniem jakimś. Ja po zjedzeniu obiadu - zupy i drugiego dania nie jestem w stanie wcisnąć w siebie jeszcze lodów. I nie chodzi o to, ze sa zupą i drugim daniem obżeram się jak swinia przy korycie...po prostu zwyczajnie mój organizm przyjmuje małe porcje na raz a lody wymuszają zjedzenie ich na "już", jakikolwiek inny deser jest człowiek w stanie sobie odstawić i poczekać aż faktynie będzie miał na niego ochotę...moim zdaniem ciasta, ciasteczka, jakieś desery typu tiramisu są o wiele lepszym rozwiązaniem i nie narzuca się nikomu że ma teraz to jeść...
Podobnie jest z rosołem...tłusta zupa która przez to że z makaronem lubi sobie chlapnąć...nie cierpię tego, szczególnie na przyjęciach gdzie się chce wyglądać elegancko...wtedy zawsze sie uwale, ale to już mój wrodzony talent chyba .
Podobnie jest z rosołem...tłusta zupa która przez to że z makaronem lubi sobie chlapnąć...nie cierpię tego, szczególnie na przyjęciach gdzie się chce wyglądać elegancko...wtedy zawsze sie uwale, ale to już mój wrodzony talent chyba .
napisał/a:
Jusik
2013-05-25 07:30
gorzka00, lody zawsze można zamówić później nie koniecznie zaraz po obiedzie :) a zupę wybrać inną niż rosół, ot :D
napisał/a:
~gość
2013-05-25 15:49
zawsze mozna sie dogadac znienic menu, ja nie mam ani lodów ani rosołu i z tego sie ciesze ,mozna zrobić słodki stół i kazdy wtedy sobie wezmie deser kiedy chce u mnie włąsnie tak będzie
[ Dodano: 2013-05-25, 15:50 ]
fakt z tym rosołem to tak jest hehhe weś badz mądry człowieku i zjedz elegancko
[ Dodano: 2013-05-25, 15:50 ]
fakt z tym rosołem to tak jest hehhe weś badz mądry człowieku i zjedz elegancko
napisał/a:
aneczka98
2013-05-25 17:10
A u mnie będzie rosół. Nasze rodziny i my nie wyobrażamy sobie wesela bez rosołu. Pozawijam się serwetkami i jakoś zjem ;) A na deser będzie panacotta (czy jak to się tam pisze ;))
napisał/a:
Miśka27
2013-05-25 20:28
Do rosolu fajnym patentem jest makaron w ksztalcie ryzu, nie ma ryzyka pochlapania. U nas byly kolduny i druga zupa do wyboru (krem z kurek chyba).
napisał/a:
gorzka00
2013-05-26 22:42
Ja wiembze menu mozna zmienic i modyfikowac ale nie kazdy o tym pomysli :) bo przeciez rosol i lody sa ok ;)
napisał/a:
Blanka:)
2013-05-26 22:49
Ja do rosołu używam takiego, pasuje idealnie i właśnie nie można się pochlapać
zgadadzam się, my też nie chcieliśmy, bo nie dość, ze tzreba natychmiast zjeść, to np ja gdybym jadła tuż po tańcach, to bym pewnie się zapalenia gardła nabawiła od razu.
zgadadzam się, my też nie chcieliśmy, bo nie dość, ze tzreba natychmiast zjeść, to np ja gdybym jadła tuż po tańcach, to bym pewnie się zapalenia gardła nabawiła od razu.
napisał/a:
lisbeth871
2013-07-16 11:00
Dziewczyny jak są rozłożone posiłki na weselu? Jak wy miałyście? po jakim czasie od obiadu był deser i pierwsza kolacja?
My mamy 2 kolacje w menu, deser, obiad i zimna płyta i zastanawiam się o której zacząć wesele (obiad) by goście nie byli głodni np o 1 w nocy...
My mamy 2 kolacje w menu, deser, obiad i zimna płyta i zastanawiam się o której zacząć wesele (obiad) by goście nie byli głodni np o 1 w nocy...
napisał/a:
E-kwiaty
2013-07-30 12:09
Myślę,że godzina 15-16 będzie jak najbardziej optymalna aby podać obiad,natomiast kolacja około 20-21,nie później. Przynajmniej u nas odbywało się to właśnie w tych godzinach.
napisał/a:
~gość
2013-10-16 17:28
co myślicie, 175od osoby
Wykaz proponowanych zestawów dań:
1. Zupa (1 do wyboru)
rosół z makaronem
rosół z lanym ciastem
krem z porów z prażonymi migdałami
zupa pieczarkowa krem z groszkiem ptysiowym
krem z borowików z groszkiem ptysiowym*
zupa pomidorowa z naleśnikami i bita śmietaną
zupa cebulowa
2. II Danie (3 rodzaje)
kotlet schabowy
burmistrz z serem i pieczarkami
kieszeń z pieczarkami
devolajle
udko faszerowane porem i marchwią
udko z kurczaka nadziewane z grillowanym bakłażanem
pieczeń wieprzowa
roladki z boczkiem i ogórkiem
steki z indyka w otrębach*
karczek na dziko
kaczka smażona
cielęcina w sosie śmietanowym*
3. dodatki do II Dania ( 2 do wyboru)
ziemniaki
ziemniaki opiekane
ryż
kluski śląskie
4. Surówki Obiadowe (3 do wyboru)
z kiszonej kapusty
z marchwi z jabłkiem
buraczki
z selera z jabłkiem
z białej kapusty
z czerwonej kapusty
pekińska
kapusta zasmażana
z kapusty białej z majonezem
5. Sałatki do wędlin (2 do wyboru)
sałatka z ryżem i kurczakiem
sałatka jarzynowa
sałatka grecka
sałatka ananasowa z kurczakiem
sałatka z selera
sałatka z pora
sałatka z serem żółtym i szynką
sałatka chrzanowa
sałatka śledziowa ze śmietaną
sałatka makaronowa z kurczakiem
6. Zimna płyta ( 4 do wyporu)
kurczak nadziewany
roladki z chrzanem
śledzie w śmietanie
śledzie w oleju
galaretki drobiowe
śledź po japońsku
wędlina : szynka, polędwica, kiełbasa, kabanos
mięsa na zimno
ryba w galarecie
ryba w sosie greckim
pasztet pieczony
7. Dodatki
- tort
- ciasto na stół
-owoce
-napoje
- kawa, herbata
- szampan na przywitanie gości
8. Gorące dania do wyboru (3 dania gorące do wyboru)
kolacja I i II
pierś z kurczaka z mozarellą w sosie beszamelowym, ryż, warzywa na parze
pieczeń wieprzowa w sosie, kluski śląskie, kapusta czerwona
roladki w sosie, ziemniaki, surówka
befsztyk z zasmażaną cebulą i papryką, ziemniaki opiekane, surówka
golonka z kapusta zasmażana
szaszłyk z drobiu z papryką, ryż, surówka
sakiewki ze schabu, ziemniaki opiekane, ogórek z papryką
kaczka z jabłkami w sosie słodko-kwaśnym, paluszki z ziemniaków, surówka z marchwi
roladka z indyka z kluskami smażonymi, surówka
kolacja III
barszcz z krokietem: krokiet z mięsem/kapustą i grzybami
bogracz
żurek z kiełbasą
kwaśnica z żeberkiem
Wykaz proponowanych zestawów dań:
1. Zupa (1 do wyboru)
rosół z makaronem
rosół z lanym ciastem
krem z porów z prażonymi migdałami
zupa pieczarkowa krem z groszkiem ptysiowym
krem z borowików z groszkiem ptysiowym*
zupa pomidorowa z naleśnikami i bita śmietaną
zupa cebulowa
2. II Danie (3 rodzaje)
kotlet schabowy
burmistrz z serem i pieczarkami
kieszeń z pieczarkami
devolajle
udko faszerowane porem i marchwią
udko z kurczaka nadziewane z grillowanym bakłażanem
pieczeń wieprzowa
roladki z boczkiem i ogórkiem
steki z indyka w otrębach*
karczek na dziko
kaczka smażona
cielęcina w sosie śmietanowym*
3. dodatki do II Dania ( 2 do wyboru)
ziemniaki
ziemniaki opiekane
ryż
kluski śląskie
4. Surówki Obiadowe (3 do wyboru)
z kiszonej kapusty
z marchwi z jabłkiem
buraczki
z selera z jabłkiem
z białej kapusty
z czerwonej kapusty
pekińska
kapusta zasmażana
z kapusty białej z majonezem
5. Sałatki do wędlin (2 do wyboru)
sałatka z ryżem i kurczakiem
sałatka jarzynowa
sałatka grecka
sałatka ananasowa z kurczakiem
sałatka z selera
sałatka z pora
sałatka z serem żółtym i szynką
sałatka chrzanowa
sałatka śledziowa ze śmietaną
sałatka makaronowa z kurczakiem
6. Zimna płyta ( 4 do wyporu)
kurczak nadziewany
roladki z chrzanem
śledzie w śmietanie
śledzie w oleju
galaretki drobiowe
śledź po japońsku
wędlina : szynka, polędwica, kiełbasa, kabanos
mięsa na zimno
ryba w galarecie
ryba w sosie greckim
pasztet pieczony
7. Dodatki
- tort
- ciasto na stół
-owoce
-napoje
- kawa, herbata
- szampan na przywitanie gości
8. Gorące dania do wyboru (3 dania gorące do wyboru)
kolacja I i II
pierś z kurczaka z mozarellą w sosie beszamelowym, ryż, warzywa na parze
pieczeń wieprzowa w sosie, kluski śląskie, kapusta czerwona
roladki w sosie, ziemniaki, surówka
befsztyk z zasmażaną cebulą i papryką, ziemniaki opiekane, surówka
golonka z kapusta zasmażana
szaszłyk z drobiu z papryką, ryż, surówka
sakiewki ze schabu, ziemniaki opiekane, ogórek z papryką
kaczka z jabłkami w sosie słodko-kwaśnym, paluszki z ziemniaków, surówka z marchwi
roladka z indyka z kluskami smażonymi, surówka
kolacja III
barszcz z krokietem: krokiet z mięsem/kapustą i grzybami
bogracz
żurek z kiełbasą
kwaśnica z żeberkiem
napisał/a:
lisbeth871
2013-10-16 17:37
jak masz mięso liczone?
1x 100% 2 x 50%?
czy 3x 100%?
czyli 6 pozycji... troszkę mało.
napoje masz gazowane i niegazowane nielimitowane?
3 kolacje w sam raz.
Moim zdaniem trochę uboga zimna płyta, ale reszta ok.
napisał/a:
~gość
2013-10-16 17:39
nie wiem
na upartego ok, bo wychodzę z założenia, że raczej zimna płyta leży na stołach
tak
my chcemy jeszcze świnkę
na upartego ok, bo wychodzę z założenia, że raczej zimna płyta leży na stołach
tak
my chcemy jeszcze świnkę