Pytania o dietę i suplementy przy niedoczynności i Hashimoto

napisał/a: silva27 2016-01-13 09:55
Tak suplementy brałam. Włączyłam suplementację witaminą D3 5000 jednostek +K2 100 jednostek, modulator homocysteiny, acerola, olej z ostropestu i tran po łyżeczce rano.
Jedyne co się poprawiło to ferrytyna była 12,5 (norma 13 - 150), a jest 28,3 (norma od 10 - 291)
djfafa
napisał/a: djfafa 2016-01-13 10:25
Tran trochę mało. Zamiast drogich modulatorów, spożywaj większe ilości typowych suplementów p. zapalnych. Omega 3, zielona herbata, NAC itp.
napisał/a: silva27 2016-01-13 10:58
Dziękuję za radę. Pozdrawiam
napisał/a: bakelolo 2016-01-15 10:32
Wprawdzie moje pytanie dotyczy zażywania leków ale nie chcę nowego wątku poruszać.
Na forum zauważyłam, że ludzie biorą w różnych dawkach leki (np. Letrox) w przedziale od poniedziałku do piątku a inną dawnę w sobotę i niedzielę.
Lekarz, u którego byłam nic mi nie spominał na temat zróznicowania dawkowania więc moje pytanie brzmi - jakie to ma znaczenie i czy dawkę tę dostosowuje się względem aktywności "fizycznej" (np. pn-pt ktoś pracuje więc bierze mniejszą dawkę, a podczas weekendu spędza dni bardziej statycznie więc dawkę zwiększa?).
djfafa
napisał/a: djfafa 2016-01-15 10:37
Post koleżanki wyżej przeniosłem.
Kolejny raz proszę o nie robienie z wątku śmietnika. O interpretacja wyników zakładajcie swoje wątki albo podpinajcie się pod istniejące, ale nie dotyczące strykte diety i suplementów.
napisał/a: damianhot 2016-01-20 16:35
Jakie spalacze będą bezpieczne przy hashimito? Bezpieczne i skuteczne jakie znacie? Z góry dziękuję za odp :)
napisał/a: Bosingwa 2016-01-25 15:41
Ashwaganda reguluje układ hormonalny – pobudza czynności tarczycy, dlatego Witania może być stosowana jako naturalny lek w chorobach niedoczynności tego gruczołu

Czy to prawda że faktycznie ashwaganda jest taka dobra przy niedoczynności ?
djfafa
napisał/a: djfafa 2016-01-25 16:42
Jakby nie byla to polecalbym ja codziennie?
napisał/a: bakelolo 2016-01-26 16:20
Jako, że osoby z niedoczynnością tarczycy miewają również problemy z obniżoną odpornością, to mogę polecić w okresie przeziębień dwie rzeczy:
- każdego dnia szklankę soku z kiszonych buraków (najlepiej w okolicach obiadu bo wtedy żelazo lepiej się przyswaja),
- każdego dnia czerwoną cherbatę ze świerzym startym imbirem oraz szczyptą kurkumy. Ja piję bez innych dodatków ale jeśli ktoś takich smaków nie lubi, to można dodać odrobinę miodu.

Ja każdego roku łapałam przeziębienie, zwłaszcza, że mam psa, z którym trzeba wychodzić na dwór niezaleznie od pogody. Od kilku miesięcy stosuje te dwie rzeczy i nawet mnie katar ani razu nie złapał. Także wiem po sobie, że te dwa "specyfiki" podnoszą odporność organizmu.
napisał/a: bakelolo 2016-01-27 22:23
Takie pytanie do osób przyjmujących witaminę D3 w suplemencie.

Robiliście wczesniej badania na jej ilośc w organizmie oraz jakiś czas po zażywaniu suplementu.
Ja wczoraj zrobiłam po roku czasu zażywania witaminy D3 badania i wyszło...kiepsko. Witamina D3 lekko ponad normę laboratoryjną.
Zaczynam się zastanawiać, czy te suplementy w ogóle cokolwiek działają.

Może jest ktoś, to sprawdzał poziom przed i po zażywaniu i może się podzielić?
Może ja coś źle robię - chociaz zażywam 5-7tyś jednostek dziennie (na raz, może trzeba to rozkładać w ciągu dnia na mniejsze dawki?), zawsze w trakcie posiłku "mięsnego".
napisał/a: klinacz 2016-01-27 22:51
bakelolo napisal(a):Takie pytanie do osób przyjmujących witaminę D3 w suplemencie.

Robiliście wczesniej badania na jej ilośc w organizmie oraz jakiś czas po zażywaniu suplementu.
Ja wczoraj zrobiłam po roku czasu zażywania witaminy D3 badania i wyszło...kiepsko. Witamina D3 lekko ponad normę laboratoryjną.
Zaczynam się zastanawiać, czy te suplementy w ogóle cokolwiek działają.

Może jest ktoś, to sprawdzał poziom przed i po zażywaniu i może się podzielić?
Może ja coś źle robię - chociaz zażywam 5-7tyś jednostek dziennie (na raz, może trzeba to rozkładać w ciągu dnia na mniejsze dawki?), zawsze w trakcie posiłku "mięsnego".


Rok zażywasz dawki dziennie po 5-7 tysięcy i poziom witaminy D dalej jest nisko, lekko powyżej normę? Dobrze rozumiem? No i podaj dokładnie jaki to jest poziom.

Oraz jakiej firmy i konkretny preparat przyjmujesz.
napisał/a: kasikah 2016-01-28 13:30
Mam pytanie dotyczace warzyw psiankowatych,mianowicie czy przetworzone rowniez zle dzialaja na prace tarczycy.w sensie sosy pomidorowe,soki warzywne itp.Mam na mysli tez te lepszej jakosci ale dostepne w sklepach.
Chcialabym zrezygnowac z tych warzyw i tak jak surowe moglabym zastapic innymi tak np.soki,ktore traktuje jako jeden z malych posilkow, zastapic byloby ciezej.to wygodne w pracy wypic porcje warzyw :)