Wskazówki żywieniowe; zamienniki; przepisy: dieta przy Hashi

napisał/a: magik38 2013-02-10 14:49
ewka35 napisal(a):Chlorella występuje tak w słodkich jak i w słonych wodach:)

To prawda.
Ale miałam na myśli Chlorellę pyrenoides, a to jest glon słodkowodny. Produkt, o którym wspominałam, zawiera właśnie tę chlorellę. Dobre do wykorzystania są też pozostałe algi, jak chlorella vulgaris, keslei i inne. Pod względem odżywczym najlepsza jest jednak pyrenoides. Porówywanie pyrenoides z innymi szczepami chlorelli jest porównaniem jajka od kurki wiejskiej z jajkiem z kurzej fermy. na zewnątrz wygląda podobnie, ale wewnętrzna wartość jest inna. Ponadto chlorella wspominanej firmy nie pochodzi z inkubatora, tylko jest darem natury.
napisał/a: ewka35 2013-02-10 15:23
Brzmi ciekawie,powiedz jaki to produkt:)
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-02-10 15:50
Nazwy produktów można podawać, pod warunkiem oczywiście że nie jest to czysta reklama, jak ma być w takim celu to daruj sobie bo i tak post poleci a Ty dostaniesz bana.
napisał/a: magik38 2013-02-10 16:02
To 'chlorella' czeskiej firmy Green Ways. Opakowanie zawiera trzy torebki po 400 tabletek Chlorelli, każda po 100 g.

http://www.gw-int.net/pl/chlorella

Szczegóły na priv.

Można znaleźć w niektórych sklepach z suplementami.
napisał/a: mileners 2013-02-17 14:13
Dzień dobry,

Jestem tu nowa ale podczytuję Was od pewnego czasu.

Mam pytanie odnośnie chleba bezglutenowego, próbowałam już robić z mąki gryczanej, kukurydzianej, ryżowej i za cholerę nie chce mi ten chleb wyrosnąć.

Czy ma ktoś sprawdzony przepis na chleb z mąki gryczanej? Nie chodzi mi o jakiś pierwszy lepszy link z netu tylko coś już przez kogoś wypróbowanego? Będę wdzięczna za szczegóły włącznie z rozmiarem foremki

Od siebie dodam że do wypieków z mąk bezglutenowym stosuję Gumę Guar - zastępuję poniekąd lepkość glutenu.
napisał/a: cuddy84 2013-02-19 15:45
Mileners, przejrzyj wątek od początku. Chyba na 2 stronie jest przepis na chlebek. Pozdrawiam.
napisał/a: soaring 2013-02-21 17:28
mileners napisal(a):Dzień dobry,

Jestem tu nowa ale podczytuję Was od pewnego czasu.

Mam pytanie odnośnie chleba bezglutenowego, próbowałam już robić z mąki gryczanej, kukurydzianej, ryżowej i za cholerę nie chce mi ten chleb wyrosnąć.

Czy ma ktoś sprawdzony przepis na chleb z mąki gryczanej? Nie chodzi mi o jakiś pierwszy lepszy link z netu tylko coś już przez kogoś wypróbowanego? Będę wdzięczna za szczegóły włącznie z rozmiarem foremki

Od siebie dodam że do wypieków z mąk bezglutenowym stosuję Gumę Guar - zastępuję poniekąd lepkość glutenu.


przepis na chleb rzeczywiście wklejałam na 2 stronie, można go dowolnie zmieniać stosując mniej więcej proporcje mąki do wody.
z rośnięciem teraz zimą wszyscy mają kłopot. mi nawet na drożdżach nie urósł (bo akurat nie miałam zakwasu). a koleżance razowy żytni też nie rośnie teraz. trzeba czekać do wiosny :)
napisał/a: Iceberg1976 2013-03-04 10:23
a czy ktoś próbował te zamienniki mleka stosować do kawy? da się wypić kawę z takim zabielaczem? wiem, że mamy unikać kofeiny, ale rano jestem na takim głodzie kawowym, że musowo używka musi być :)
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-03-04 12:00
Kawy nie trzeba unikać. Ja wiem że w pierwszym poście pisze żeby nie stosować ale nie widziałem żadnego naukowego artykułu który by udowodnił ze kawa źle wpływa na tarczycę. Sam pijam 2-3 kawy sypane dziennie, wcześniej nawet 5.
napisał/a: adana1 2013-03-04 12:19
pij herbatki z imbirem i cynamonem, poprawiaja krążenie krwi a dodatkowo ten super zapach cynamonu.
Ja piję rano kawę z cykorii (bezglutenowa), dodaję sproszkowany imbir i cynamon i zabielam mlekiem kozim (akurat nie mam nietolerancji na produkty kozie). Jak jestem baardzo śnięta, dodaję odrobinę kawy kofeinowej.
napisał/a: Nya desu 2013-03-04 20:06
Ja kiedyś kupiłam sobie w markecie z okazji chińskiego tygodnia mleczko kokosowe. Kawka z tym mleczkiem smakowała zacnie ;) Aczkolwiek raczej nie wyobrażam sobie pić takiej kawy codziennie, bo smak koksa szybko mi się przejada.

Kiedyś też przez jakiś czas piłam z mlekiem sojowym i średnio mi smakowała. Taka była... skrobiowa w konsystencji... nie wiem, jak to określić inaczej.
napisał/a: adana1 2013-03-05 17:32
do djfafa

Miałam dzisiaj spotkanie osobą działajaca w kregach naukowych i zajmującą się chorobami autoimmunologicznymi. Zarekomendował mi Padmę basic ( 2 x dziennie po 2 tabl). Coś mi ta nazwa jest znajoma, wydaje mi się że pojawiała się w wątku o suplementach. Czy polecasz ten specyfik? Czy faktycznie jest wskazany w niedoczynnosci z Hashimoto ?
Poszperalam tez w internecie i znalazłam następujące
Uwaga na Padme i te inne medykamenty. One naprawde pobudzają układ odpornościowy, a pamiętajcie, że nasz układ odpornościowy jest już i tak POBUDZONY!!!!!!!! Już działa przeciwko swojemu własnemu organizmowi - bo o to właśnie chodzi w tych ogniskach zapalnych. Białe krwinki atakują coś czego nie widzimy (na razie) i cały czas ciężko pracują. Nie polecam podkręcania jeszcze bardziej układu odpornościowego.

To jak jest z tą padmą?