Wskazówki żywieniowe; zamienniki; przepisy: dieta przy Hashi
napisał/a:
Kierownica1
2014-10-18 14:58
Witam
mam zdiagnozowane hashi, obecnie jestem na diecie paleo (ok 4mc) - ale niestety ostatnio po raz setny dopadła mnie grzybica.
Mam więc pytania (bo źródła w necie podają różnie):
czy dobrze robię spożywając produkty o niskim IG? jak długo mam być na takiej diecie? (obecnie leci 3 tydzień, same warzywa, mięso, ryby - bez owoców)
czy powinnam unikać produktów zakwaszających nasz organizm (ostatnio usłyszałam, że nie ma czegoś takiego jak zakwaszenie organizmu)
czy dieta paleo w przypadku częstych infekcji grzybiczych jest odpowiednia (jaja i mięso zakwasza??)
jak i o co powinna być wzbogacona suplementacja w przypadku częstych infekcji grzybiczych??
czy macie jakieś dodatkowe wskazówki dla mnie?
będę wdzięczna za każde info - bo nie ukrywam, że jestem załamana :(
mam zdiagnozowane hashi, obecnie jestem na diecie paleo (ok 4mc) - ale niestety ostatnio po raz setny dopadła mnie grzybica.
Mam więc pytania (bo źródła w necie podają różnie):
czy dobrze robię spożywając produkty o niskim IG? jak długo mam być na takiej diecie? (obecnie leci 3 tydzień, same warzywa, mięso, ryby - bez owoców)
czy powinnam unikać produktów zakwaszających nasz organizm (ostatnio usłyszałam, że nie ma czegoś takiego jak zakwaszenie organizmu)
czy dieta paleo w przypadku częstych infekcji grzybiczych jest odpowiednia (jaja i mięso zakwasza??)
jak i o co powinna być wzbogacona suplementacja w przypadku częstych infekcji grzybiczych??
czy macie jakieś dodatkowe wskazówki dla mnie?
będę wdzięczna za każde info - bo nie ukrywam, że jestem załamana :(
napisał/a:
Konstans
2014-10-20 06:33
Hej,
co konkretnie Cie dopadlo?
W zasadzie to niby bez znaczenia,poniewaz wszystko wychodzi ze srodka ale dobrze wiedziec.
Wyobrazam sobie,ze fatalnie sie czujesz.
O inwazji grzybicy bylo tu pisane mnostwo razy.Wyszukaj sobie prosze - byla mowa o diecie i suplementacji.
100%paleo jest dobre.Powinnas gl.postawic na warzywa i tluszcze.Ograniczyc bialko,poniewaz ono wymaga sprawnego trawienia a przy grzybie jest to uposledzone.Stad byc moze jego jeszcze wiekszy rozrost.
No ale to tylko gdybanie.
Pozdrawiam :)
napisał/a:
Kierownica1
2014-10-20 08:44
dopadają mnie infekcje pochwy
ok - postaram się odnaleźć stare posty
oraz ograniczyć białko (tylko czy ja głodna nie będę??)
ok - postaram się odnaleźć stare posty
oraz ograniczyć białko (tylko czy ja głodna nie będę??)
napisał/a:
Konstans
2014-10-20 09:05
A co jesz teraz?
W jakich ilościach spożywasz to białko?
Dobrze sie czujesz?
Nie masz problemów trawiennych?
Jeśli zrównoważysz tłuszczem, głodna nie będziesz :))) Zapewniam :)
Za to zyskasz świetlistą cerę, szybko ujędrni Ci sie ciało (jeśli choć trochę poćwiczysz - spacer też wliczam ;)
I w ogóle same korzyści.
Pozdrawiam :)
A te posty nie sa stare. Pisaliśmy o nich niedawno.
napisał/a:
vitharis1
2014-10-21 15:19
Co wy na to ? Kotlety mielone z kurczaka z kaszą jaglaną.
http://udaneprzepisy.pl/przepisy/kotlety-mielone-z-kasza-jaglana.html
Brzmi na prawdę zdrowo i pożywnie, wyjdzie bardzo mało tłuszczu, dość sporo białka i trochę węgli.
http://udaneprzepisy.pl/przepisy/kotlety-mielone-z-kasza-jaglana.html
Brzmi na prawdę zdrowo i pożywnie, wyjdzie bardzo mało tłuszczu, dość sporo białka i trochę węgli.
napisał/a:
Konstans
2014-10-21 15:28
Wybacz kolego, ale żadna nowość ;)
Na takiej zasadzie można łączyć wszystko !
co zdrowe
smaczne
wartościowe
Próbuj :)
napisał/a:
vitharis1
2014-10-21 15:55
Pewnie tak, pytam się też czy to jest jadalne :P Ogólnie szukam przepisów do kurczaka, bo znudziło mi się non stop smażenie go i podawanie z ryżem. Musze natomiast go przyrządzić.. dietetycznie, a to już sprawia pewne problemy :P Myślę, by zrobić jakieś roladki, ale nie wiem dokładnie jak to osiągnąć, ubić pierś na folii, dać podsmażony szpinak, jakąś szynkę, pieczarki (z cebulką podsmażane ?), potem to zwinąć i do piekarnika, ma coś takiego sens ?
napisał/a:
Konstans
2014-10-21 18:13
Ja często kiedys robiłam piersi kurczaka ze szpinakiem:
rozbic plastry piersi, doprawić ziołami, odstawic do lodówki na 1 h.W tym czasie rozmrożony szpinak przesmażasz na patelni z czosnkiem, odrobiną masła. Przekładasz kazdy kawałek mięsa szpinakiem, tzn. rozsmarowujesz na nim szpinak, zwijasz w rulonik (roladkę) i tak robisz z każdą częścią mięsa.
Potem i to ważne - powinieneś to podsmażyć na patelni (z tłuszcze lub bez - Twój wybór). Chodzi o to, by mięso się zamknęło i soki nie wypłynęły podczas pieczenia ale też, by sie nie rozpadły roladki.
Piecz jakieś 20-3o min. i gotowe.
Dużo pisania ale bajecznie szybkie przyrządzanie i nawet smaczne - tak mówią ;)
Podobnie możesz robić z kazdym mięsem. Co najwyżej obróbka termiczna może sie wydłużyć ale to chyba oczywiste.
Smacznego :)
napisał/a:
ania551
2014-10-21 19:00
Ja wczoraj robiłam roladę z całej piersi kurczaka (do chleba). Jak sie zawinie roladki w folię w postaci cukierka to nie trzeba koniecznie obsmażać. Ja swoją akurat tym razem zrobiłam na parze.
napisał/a:
vitharis1
2014-10-21 19:00
Spróbuję, a czy da radę z czegoś zrobić panierkę bezglutenową pod hashi ? Da się w ogóle ? Chciałbym zrobić nuggetsy :x Możę cornflakes bezglutenowe ?
napisał/a:
ania551
2014-10-21 19:04
Ja robiłam z płatków owsianych z dodatkiem ziół albo sezamu. Bardzo dobre. Ja kupuję te bezglutenowe ale w końcu nie wiem czy ma to sens i jak dużo glutenu jest w zwykłych płatkach. Płatki kukurydziane też mogą być tylko poszukaj takie bez dodatków typu cukier czy jakieś glutenowe paskudztwa (trzeba czytać etykiety)
napisał/a:
Konstans
2014-10-21 19:04
Ja miksuję albo płatki kukurydziane albo suchą kromkę chleba bezglutn., albo płatki gryczane, sezam. Możliwości wiele :)
Nie dla siebie ale dla gości się sprawdza :)